Marco Bizot


Insta vragenvuur

Hij is begonnen aan zijn tweede seizoen in Alkmaar en was in 46 officiële wedstrijden goed voor 17 clean sheets: Marco Bizot (27). De doelman gaat in op Instagram-vragen van de AZ-supporters over onder meer zijn hond Louis, koffie en zijn voetbalcarrière.

Tekst: Sander Nanne |  Foto’s: Ed van de Pol


@Sjorsgz: Wat is je lievelings eten?

“Die is niet zo heel moeilijk, ik ben erg dol op sushi.”


@anouk_wijdens: Wat is de mooiste wedstrijd die je ooit hebt gespeeld?

“Wedstrijden die me altijd bijgebleven zijn mijn debuutduels. Dan denk ik aan mijn eerste wedstrijd in het betaalde voetbal met SC Cambuur, uit bij FC Oss, en die wonnen we. Ook mijn debuut in de Eredivisie bij FC Groningen, thuis tegen FC Utrecht, staat me nog goed bij. Bij KRC Genk had ik tegen Club Brugge een aantal goede reddingen, waardoor we ons direct plaatsten voor Play-off 1 en uiteindelijk Europees voetbal haalden. Bij AZ hoop ik mijn mooiste wedstrijd nog te spelen.”


@jeromecrown: Welke keeper die nu nog speelt is jouw grootste voorbeeld? En wie van de gestopte doelmannen?

“Van de gestopte keepers is Edwin van der Sar mijn grootste voorbeeld. Toen ik een jaar of zes, zeven was, keek ik echt tegen hem op. In mijn ogen was hij dé keeper van Nederland en degene die ik achterna wilde gaan op dat moment.”

“Manuel Neuer is fantastisch en gelukkig net weer terug. Ook vind ik Roman Bürki van Borussia Dortmund een goede doelman. De meeste mensen kennen hem misschien niet, maar vooral in zijn periode bij SC Freiburg was hij erg goed. En natuurlijk noem ik Gianluigi Buffon. Echt een fantastische lijnkeeper.”


@mick.ruiter: Met wie kun je het meest opschieten bij AZ?

“Het meest trek ik op met Ron Vlaar, ook omdat wij één van de ouderen zijn. Ook met Stijn Wuytens ben ik goed. Ik zit een beetje bij de veteranen, haha. Ook met Nick Olij en Rens van Eijden kon ik goed opschieten, maar die spelen nu natuurlijk ergens anders.”


@felixpeelen: Hoeveel kopjes koffie slurp je naar binnen per dag?

“Dat verschilt heel erg, maar ik denk gemiddeld een kopje of zes, zeven. Zodra ik bijvoorbeeld thuiskom, is het eerste wat ik doe een kop koffie zetten. Voordat ik naar de training rijd, haal ik ook altijd nog een koffietje. Tegenover mijn huis haal ik mijn coffee to go, zoals je ook in de vlog met Timo kon zien.”

@swag_meneer_stijn: Wat vind je het engst dat er bij jou kan gebeuren op het veld?

“Ik heb vier keer meegemaakt dat er iemand op het veld een hartstilstand kreeg, waarvan twee keer met een fatale afloop. Dat is ontzettend heftig en je hoopt dat dat bij niemand gebeurt. Dat is het meeste erge dat je kan overkomen.”


@fubbneershoek: Met welke twee centrale verdedigers wil je ooit nog een keer samenspelen?

“Ik heb niet echt twee namen die mij te binnenschieten. Ik zou het wel mooi vinden, als de tijd nog een beetje teruggedraaid kon worden, om nog een keer met Kees Kwakman op het veld te staan. Ik heb natuurlijk met hem gespeeld bij FC Groningen. Die tijd is best wel snel voorbij gegaan, maar als ik erop terugkijk, zou ik het echt leuk vinden om met hem nog een keer te spelen.”

'Heeft altijd gevoeld als mijn club'


@azalerts: Wat vind je van fanaccounts?

“Fantastisch. De jongens of meisjes die erachter zitten, doen ontzettend hun best en volgens mij stoppen ze er heel veel energie en werk in. Zolang het respectvol blijft richting andere accounts, juich ik dat alleen maar toe. Keep up the good work. Misschien kunnen we daar in de toekomst nog wat leuks mee doen. Een meet & greet bijvoorbeeld.”


@melle_0416: Wat is een goede tip als je goede keeper van JO15 wil worden?

“Het allerbelangrijkste, ik denk 70 procent van het keepersplaatje, is het mentale gedeelte. Als je op dat gebied ijzersterk bent en je hebt er plezier in, dan komt die andere 30 procent er wel bij. Zorg dat je jezelf niet van de wijs laat brengen of gek laat maken, dan komt het goed.”


@lisa.kamping: Welke positie zou je spelen als je geen keeper kan zijn?

“Ik denk dat ik dan geen voetballer was geweest, eerlijk gezegd. Er zijn andere dingen en ambities naast het voetbal. Het keepen is voor mij het leukste aan het voetbal.”


@emiel_noorman: Heb je een ritueel voor de wedstrijd?

“Sowieso drink ik een bakje koffie, haha. Nee, ik ben niet bijgelovig of zoiets. Het enige wat ik wel doe, is dat ik zelf naar de wedstrijd rijd. Wie er ook meerijdt, ik zit achter het stuur. Want dan heb ik namelijk de controle in handen en als er dan wat gebeurt, dan is het mijn schuld en niet de fout van iemand anders.”


“Of ik net als de doelman van Frankrijk, Alphonse Aréola, de lat aantik met mijn tenen? Dat wil ik voor AZ - Feyenoord best proberen, maar dan denk ik dat ik beide hamstrings afscheur. Dus laten we dat maar niet doen, haha.”

@_wessel.rlfsn: Wat spreekt je aan in AZ?

“Toen ik nog in België speelde, heb ik vaak met de mensen om mij heen gesproken over waar ik zou willen spelen. Eigenlijk liggen mijn ambities buiten Nederland, vanwege het avontuur, maar ook omdat ik er van houd om andere culturen te leren kennen en andere steden te ontdekken. Maar ik heb altijd gezegd tegen mijn vrouw en zaakwaarnemer: ‘Op het moment dat AZ komt, dan ga ik daarvoor.’ Dat had ik alleen bij AZ. Dat is puur omdat ik AZ beschouw als een topclub in Nederland, maar ook omdat het een fijne, stabiele en familiaire club is. Het heeft een goede en duidelijke visie en hier is in principe alles mogelijk, zolang je maar zelf wil. Als ik tegen keeperstrainer Nick van Aart zeg dat ik tot 18:00 uur ballen wil schieten, dan gaat hij met mij ballen schieten. Daarnaast kom ik uit West-Friesland, houd ik van de nuchtere mentaliteit en het hard willen werken. Het is een soort van thuis, terwijl ik nog nooit bij AZ had gespeeld. Toch heeft het altijd gevoeld als mijn club.”


@m1ssv1s: Je hebt zo’n lieve hond die tijd en aandacht nodig heeft. Hoe combineer je dat me je drukke (trainings)schema bij AZ?

“Er zijn dagen dat we één keer trainen, dan red ik het prima. Maar er zijn ook meerdere dagen in de week dat we vaker trainen. Dat wordt hij opgehaald door de hondenuitlaatservice, maar dat proberen we natuurlijk zo min mogelijk te doen. Dat hij af en toe met andere honden is, is wel goed. Mijn vrouw en ik proberen het zo af te stemmen, dat we elkaar afwisselen. Dat is een planning op zich.”