TEUN KOOPMEINERS


TOPSCORER VAN DEN HAAG

Na de zege in Amsterdam (0-2) deelt AZ de koppositie met Ajax. Iets minder dan een week later wacht een thuisduel met ADO Den Haag, de club die de Alkmaarders elf wedstrijden onderdak bood. Aanvoerder Teun Koopmeiners blikt terug en vooruit. “Prima statistiek.”

Tekst: Sander Nanne |  Foto’s: Ed van de Pol


Heb je nog even kunnen nagenieten van winst op Ajax?
“Ja, zeker. Maar ik moet zeggen dat de knop ook al snel weer omging, want er zijn nog tien lange wedstrijden te gaan.”

Jullie bleven dit seizoen tot dusver ongeslagen tegen de traditionele top-3. Wat is er nu anders?
“Dat vind ik lastig om te zeggen. Ik denk dat we dit jaar door een barrière zijn gegaan door Ajax, Feyenoord en PSV te verslaan en vooral de manier waarop. Het zijn de wedstrijden waarvoor je het doet als voetballer. Zeker zo’n duel zoals afgelopen zondag. Dan is het de nummer één tegen de nummer twee, met alle aandacht er omheen en de lading die erop zit. Als je ziet met hoeveel zelfvertrouwen en bravoure we speelden, dan hoeven we voor niemand bang te zijn.”

Van dat team ben jij de aanvoerder. Hoe bevalt die rol?
“Goed. Voor mij is er niet heel veel veranderd, behalve dat ik wat meer aandacht krijg van de media. Zo moet ik na de wedstrijd direct voor de camera verschijnen om hen te woord te staan. Ik denk dat ik niet mag klagen dat ik van dit team, in dit seizoen de aanvoerder mag zijn. Het loopt volgens mij prima.”

Hoe heb je de start van 2020 ervaren?
“Het was wisselvallig. Het is enorm balen dat we uit de KNVB Beker en de Europa League zijn. De Eredivisie moeten we los zien. Ik denk dat we tevreden kunnen zijn over hoe we er nu voor staan in de competitie.”

Nu wacht ADO Den Haag. Hoe voorkom je een Sparta-scenario?
“Natuurlijk hebben we tegen elkaar gezegd dat we anders met de eerste plaats moeten omgaan dan hiervoor. Dat we het niet weggeven. We hebben ook gesproken over wat er wel gedaan moet worden, te beginnen met de wedstrijd tegen ADO. We moeten datgene doen wat we altijd doen: goed voetballen.”


Hoe bereid je je voor op een team met veel nieuwelingen, zoals ADO Den Haag?
“Die analyseren we iets intensiever, omdat we ze niet kennen. Toch voetbalt ADO met dezelfde visie. De patronen zijn niet echt anders. Maar wij spelen thuis, dus het is vooral zaak om naar ons eigen spel te kijken. Dat moeten we weer zo goed mogelijk naar voren brengen.”


In de uitwedstrijd werd het 0-1 en jij maakte de enige.
“Dat klopt, vanuit een strafschop. Dat tekent hoe lastig het kan zijn om tegen ADO te voetballen. Het is een stugge ploeg die het ook van strijd moet hebben. Dat moeten we met voetbal proberen kapot te spelen.”

Den Haag is de stad waar AZ dit seizoen elf ‘thuisduels’ heeft gespeeld. Hoe kijk je terug op die periode?
“We hebben een paar harstikke mooie wedstrijden gespeeld, tegen onder meer Manchester United. Ik denk dat we als club trots mogen terugkijken op de hele verhuizing en hoe alles tot in de puntjes was geregeld voor ons. Ook qua resultaten was het goed voetballen in Den Haag.”

Is de wedstrijd tegen ADO dan nog speciaal of staat dat er los van?
“Het is niet echt speciaal. Het was gekker om uit te spelen in het stadion waar we op dat moment ook de thuiswedstrijden afwerkten. In Alkmaar is dat niet het geval.”

Tot slot: weet je wie de meeste AZ-doelpunten heeft gemaakt in Den Haag dit seizoen?
“Ik? Oké, nee dat wist ik niet. Dan ligt Den Haag me dus prima, haha. Zes doelpunten is een prima statistiek.”