Oussama Idrissi


Onvermoeibare dribbelaar

Nadat hij de Nederlandse vertegenwoordigende jeugdelftallen heeft doorlopen, kreeg hij afgelopen interlandperiode een oproep van de Marokkaanse bond: Oussama Idrissi. De 22-jarige dribbelaar over zijn eerste jaar in dienst van AZ en ervaringen bij de nationale ploeg. “Een belevenis die ik niet snel vergeet.”

Tekst: Sander Nanne |  Foto’s: Ed van de Pol


Dat was een prima goal, afgelopen zondag.

“Ja, een goed doelpunt na een prima aanval van ons. We speelden de bal achterin rond, waarna ik een steekbal kreeg van Fredrik Midtsjø. Ik controleerde de bal, versnelde en rondde af.”


Op welk moment bedacht je wat je ging doen?

“Natuurlijk wilde ik als eerst de bal controleren, maar vervolgens ging alles op intuïtie. Het hangt er natuurlijk ook vanaf wat de tegenstander doet. Ik wilde eerst naar mijn rechterbeen, alleen werd ik daar ingesloten door de tegenstander en moest ik wel naar links. Toen versnelde ik en rondde ik ‘m goed af, denk ik.”

Het was alweer je negende officiële goal van het seizoen. Best een mooi aantal, toch?

“Als je kijkt naar de kansen die ik heb gehad, dan had ik al op het dubbele aantal kunnen staan. Ik probeer altijd van waarde te zijn voor het elftal. Ook in de wedstrijd tegen VVV. Want het liefst had ik de 1-3 binnen gevolleyd, waardoor de wedstrijd gespeeld was. Goals maken is belangrijk, maar het team helpen aan de overwinning is nog belangrijker.”

Vind je het na het missen van een kans moeilijk om je acties te blijven maken?

“Als je wedstrijden terugkijkt, dan zie je wel dat ik elk duel tot kansen kom of andere jongens in gelegenheid breng om te scoren. Dat moet ik blijven doen. Het ene moment vliegen alle kansen erin, het andere moment gaat het wat moeizamer. Als team zitten we nu in een fase waarin we moeilijker scoren. Als het weer gaat lopen, dan vliegen ze er vanzelf weer in.”

Opvallend is dat jullie nagenoeg altijd sterk aan de wedstrijden beginnen, maar het niet over de streep trekken.

“Eigenlijk is het verhaal van het seizoen dat we altijd goed beginnen, sterk combineren en de tegenstanders onze wil opleggen. We maken wel goals, alleen laten we de tegenstander te lang in leven. Dat was ook weer het geval in Venlo. Als je kijkt naar het aantal kansen, hadden we misschien 0-4, 0-5 voor moeten staan. We moeten zakelijker zijn en de wedstrijden killen. Dat is denk ik een leerpunt voor ons allemaal.”

Je bent nu bijna een jaar bij AZ. Hoe kijk je terug op die periode?

“Goed. De faciliteiten bij de club, de ambities en de organisatie buiten het voetbal om zijn top. Iedereen kan goed met elkaar opschieten. Dus ik ben zeker tevreden dat in nu bij AZ voetbal. Ik heb mezelf ontwikkeld en blijf onderweg naar meer. Ik wil heel veel mooie wedstrijden spelen en natuurlijk een prijs pakken. Vorig jaar waren we al dichtbij met de bekerfinale en dit jaar zijn we ook weer een ronde verder in het bekertoernooi.”

Moest je wennen aan de overstap van wonen in Groningen naar een leven in Noord-Holland?

“Als topsporter heb je een relatief saai leven. Je gaat naar de club, traint keihard en pakt daarna je rust. Ik ben sowieso iemand die graag thuiskomt. Mijn lifestyle blijft hetzelfde. Nieuwe prikkels en energie zijn altijd even wennen, maar ik heb het naar mijn zin.”

Je bent tijdens de interlandperiode bij de nationale ploeg van Marokko geweest. Hoe heb je dat ervaren?

“Dat was echt een heel mooie en bijzondere ervaring. Ik heb altijd in de vertegenwoordigende jeugdelftallen van Nederland gespeeld en ineens kreeg ik een uitnodiging van Marokko. Ik wist dus niet wat ik kon verwachten van de organisatie daar, de ambiance en hoe alles er daar aan toe gaat. Ik weet dat voetbal daar enorm leeft, misschien nog meer dan in Nederland. De passie is veel groter.”

“Qua voetbalintentie verschilt het niet heel veel. Ook in Marokko willen ze wedstrijden winnen op een zo’n attractieve manier. Daar was de wedstrijd tegen Kameroen een mooi voorbeeld van, waarbij er een mooie sfeer in het stadion hing.”

En de ploeg?

“Mijn dagen bij de nationale ploeg zijn heel goed bevallen. Marokko heeft een goede spelersgroep en technische staf. De visie van de bond is goed en er komt echt wat moois aan. Ik heb er een goed gevoel aan overgehouden. Het was een belevenis die ik niet snel zal vergeten.”

Tot slot natuurlijk de vraag: heb je een keuze kunnen maken tussen Nederland en Marokko?

“Op korte termijn hoef ik natuurlijk nog geen keuze te maken. De eerstvolgende interlandperiode is in maart. Maar ik heb goede gesprekken met de mensen om mij heen. Het kan niet lang meer duren voordat ik mijn keuze bekendmaak. Het is denk ik een kwestie van tijd.”