Onder de loep


Vitesse

AZ ontvangt dinsdag in het AFAS Stadion met Vitesse de volgende opponent in de KNVB Beker. Welke route legden de Arnhemmers af naar de kwartfinale van het bekertoernooi en wat zijn de onderlinge resultaten? AZ Media legde de feiten naast elkaar.

Tekst: Mitchell Burger |  Foto’s: Ed van de Pol en Vitesse


De ploeg van trainer Leonid Slutsky vond in hoofdklasser RKAV Volendam de eerste horde van de KNVB Beker. Vitesse kwam via Maikel van der Werff en Oussama Darfalou op een 0-2 voorsprong, maar kreeg het in de slotfase nog benauwd toen Nick Tol vanaf de middenlijn de aansluitingstreffer maakte. In de volgende ronde werd Heracles Almelo met 0-2 opzij gezet (doelpunten van Martin Ødegaard en Thomas Buitink), waarna de Vitessenaren met Kozakken Boys opnieuw een amateurploeg troffen. Op bezoek bij de tweede divisionist hielp Matus Bero zijn ploeg in het zadel, maar Quentin Jakoba trok de stand namens Kozakken Boys weer gelijk. Vitesse had tot diep in de blessuretijd nodig om alsnog te winnen door een treffer van Ødegaard: 1-2.

Twee bekerontmoetingen

AZ en Vitesse speelden twee keer eerder tegen elkaar in de KNVB Beker. Beide wedstrijden trokken de club uit Arnhem aan het langste eind. Zo was Vitesse in het seizoen 2000-2001 in de kwartfinale met 2-1 te sterk voor de Alkmaarders. Namens AZ scoorde Kenneth Perez, terwijl Mamadou Zongo en Victor Sikora de Gelderse treffers verzorgden. De laatste bekerontmoeting tussen de ploegen was in de finale van het seizoen 2016-2017. Hier ging de ploeg van toenmalig trainer Henk Fraser met de Dennenappel aan de haal na een 0-2 overwinning op AZ (2x Ricky van Wolfswinkel). Dit is vooralsnog de enige prijs in de clubhistorie van Vitesse. Wel reikte het al drie keer eerder tot de eindstrijd van de beker, maar bleven de successen uit.

Eredivisie

In de Eredivisie is de balans meer in het voordeel van AZ. Van de laatste tien onderlinge duels won AZ er vijf, speelde het er twee gelijk en verloor het drie keer. Eerder dit seizoen eindigde de wedstrijd in het AFAS Stadion in een doelpuntloos gelijkspel. De laatste Alkmaarse overwinning dateert van 18 april 2018. Hier werd Vitesse, met oud-AZ’er Roy Beerens in de gelederen, met 4-3 verslagen. Wout Weghorst opende de score, waarna Alireza Jahanbakhsh met drie doelpunten het leeuwendeel van de productie voor zijn rekening nam.

Concurrent

Vitesse heeft zich dit seizoen ontpopt tot een van de voornaamste concurrenten van AZ in de strijd om de vierde plaats. De Arnhemmers houden de ploeg van trainer John van den Brom, dat vijfde staat, met een punt verschil onder zich. Afgelopen vrijdag won Vitesse nog met 3-2 van Excelsior. Navarone Foor, Bryan Linssen en Maikel van der Werff kwamen namens de thuisploeg op het scoreformulier.