Bryan Linssen


'Vooral zijn drive viel op'

Iedere stap die hij zette, zette hij vooruit. Vanuit het zuiden trok Bryan Linssen het land in en groeide de 27-jarige Vitessenaar uit tot één van de blikvangers in de Eredivisie. De vleugelspeler over zijn club, zijn oud-ploeggenoot Oussama Idrissi en het treffen met AZ.

Tekst: Bas Raaijmakers |  Foto’s: Pro Shots


Hoe staat je club er momenteel voor?

“Prima. we hebben een aantal goede wedstrijden gespeeld. Ook in Europa heeft Vitesse aardig voetbal laten zien, het is alleen jammer dat we het net als AZ in de Europa League niet hebben gered. We hebben een nieuwe trainer en het bevalt me goed. Iedere speler weet wat hij moet doen en wat we van elkaar kunnen verwachten.”


Is jouw rol veranderd onder de nieuwe trainer?

Aan mijn rol verandert dit seizoen weinig. Ik heb vorig jaar een lekker seizoen gedraaid met een aantal goals en assists. Hopelijk kan ik ook deze jaargang mijn steentje bijdragen. Het was een eer dat ik de aanvoerdersband mocht dragen tijdens de wedstrijd tegen Heerenveen, maar voor mij verandert dat weinig. Het is wél fijn dat ik vertrouwen krijg en de band mocht dragen nadat Maikel van der Werff gewisseld werd.”


Zie je overeenkomsten tussen AZ en Vitesse?

“Ik denk dat beide clubs een beetje gelijkwaardig zijn. AZ heeft een heel goede naam gecreëerd, mede door de prestaties van afgelopen seizoen. Ik denk dat we met Vitesse ook die richting op moeten en dat we iets soortgelijks kunnen bewerkstelligen. De leiding van de beide clubs hebben deze zomer goed werk gedaan met mooie transfers. Ik denk dat we op het veld minimaal net zo goed kunnen zijn als AZ. We zijn naar mijn mening goede concurrenten voor elkaar.”

Wat weet je nog over de tijd dat je met Idrissi speelde?

“Oussama kwam vanuit Jong FC Groningen bij het eerste elftal. Je merkte meteen dat hij enorm veel talent had. Zijn drive viel vooral op, hij wilde meteen meevoetballen met het basiselftal. Hij nam geen genoegen met een plaats op de bank en hij werkte altijd heel hard. Het is mooi om te zien dat hij de stap heeft kunnen maken naar AZ. Hij heeft die stap dik verdiend na zijn goede spel bij Groningen. Ik merk ook dat er een stijgende lijn zit in zijn spel. Oussama gaat steeds volwassener spelen.”


Hoe was je relatie met hem?

“Ik heb nu weinig contact meer met hem, maar ik kon goed met Oussama door één deur. We hebben veel samen gepraat over verschillende onderwerpen. Vooral over hoe je je moet opstellen als voetballer. Als hij eenmaal in een positieve vibe zit, is het geweldig om met hem te voetballen en dan komen zijn kwaliteiten naar boven.”


Zag je hem als concurrent binnen Groningen?

“Ik schoof vaak door naar de spitspositie bij Groningen. Natuurlijk is iedere aanvaller een concurrent, maar ik voelde dat niet zo bij hem. Ik vond het vooral fijn om met hem te voetballen. Je kon op Oussama rekenen en hij kon wedstrijden beslissen met een individuele actie of een beslissende voorzet. Hij is een klassieke buitenspeler die mensen gemakkelijk uitspeelt. Ik ben een wat ander type aanvaller.”


'Als hij eenmaal in een positieve vibe zit, is het geweldig om met hem te voetballen'


Wat verwacht je van de wedstrijd AZ - Vitesse?

“Ik verwacht een mooie open wedstrijd. De teams zijn aanvallend ingesteld en willen voetballen. Beide teams creëren veel kansen, dus het zal mooi zijn om naar te kijken. Misschien wordt het wel één van de mooiere wedstrijden dit seizoen. Ik denk en hoop dat wij aan het langste eind zullen trekken.”