Fredrik Midtsjø


Vader

Hij is niet meer weg te denken uit het basiselftal van John van den Brom en werd vorige week vader: Fredrik Midtsjø (25). De Noor over zijn pasgeboren dochter Ingvild, zijn verkiezing tot Speler van het Jaar en aanvallen. “Die tellen dubbel.”

Tekst: Sander Nanne |  Foto’s: Ed van de Pol


Lekkere start van de Eredivisie.

“Ja, die is goed. Na het teleurstellende begin in Europa waren de wedstrijden tegen NAC Breda en FC Emmen belangrijk voor ons. Daar kunnen we op verder bouwen.”


Hoe kijk je naar je eigen spel?

“Ik denk dat het gemiddeld is. Ik heb afgelopen een seizoen een standaard voor mezelf neergezet en ik vind dat ik elke wedstrijd minimaal dat niveau moet halen. Ik ben ervan overtuigd dat dat mogelijk is, maar het is ook iets waar ik altijd hard voor moet werken.”

Je sloot later aan in de voorbereiding door interlandverplichtingen. Merk je daar iets van?

“Ik sloot zo’n tien dagen later aan. Maar je hebt dan evengoed nog ruim vier weken om fit te worden. Ik denk dat het genoeg is. Afgelopen seizoen was een lang voetbaljaar. Ik was al vroeg aan het seizoen begonnen bij Rosenborg, dus ik was wel toe aan de zomerstop. Nu ben ik weer helemaal freshen klaar om het team te helpen bij onze doelen.”Dit weekend wacht Vitesse, met veel nieuwe spelers. Hoe bereid jij je daarop voor?

“We draaien een normale trainingsweek. Natuurlijk gaan we beelden van Vitesse bekijken om ze te analyseren. Ikzelf kijk ook naar beelden van mijn directe tegenstanders op het veld. Om te zien wat hun krachten zijn en waar de zwakheden liggen. Een normale routine voor het spelen van een wedstrijd.”


Vorige week ben je vader geworden van een dochter: Ingvild. Kom je wel aan genoeg slaapuren?

“Natuurlijk slaap ik wat minder dat daarvoor, haha! Maar dat lijkt me niet meer dan normaal. Onze dochter doet het goed. Ze slaapt veel en is verder best rustig. Soms huilt ze een minuut of tien tot een kwartier, maar dan stopt ze plots en begint ze te lachen. Het vaderschap heeft mijn leven uiteraard veranderd, maar het is een hele leuke tijd nu. Alles staat in het teken van de baby.”


Doordat ze in Amsterdam is geboren, heeft ze ook de Nederlandse nationaliteit.

“Ja, ze heeft twee nationaliteiten: de Noorse en Nederlandse. Als we nog lang in Nederland blijven, kan ze misschien wel Nederlands leren.”


Jouw eerste jaar in Nederland zit er ook bijna op. Wat is je het meest bijgebleven?

“Natuurlijk de Bekerfinale. Een week na het verlies zat dat nog steeds in mijn hoofd. We waren toen niet in normale doen. We hadden een goede kans om de beker te winnen, maar deden dat niet. Als je terugkijkt op het hele seizoen, denk ik dat het een goed jaar was. We eindigden als derde en haalden de finale. Ook kregen we veel complimenten voor ons veldspel.”


Zelf werd je door het AD uitgeroepen tot Speler van het Jaar.

“Dat had ik niet verwacht. Ik speel bij AZ in een andere rol dan dat ik deed bij Rosenborg. Ik ben hier meer een controlerende middenvelder. Daar moest ik even aan wennen. Ook maak ik niet veel doelpunten of geef ik amper assists, omdat ik verder terug sta. Het ligt dus meer voor de hand dat buitenspelers, spitsen of aanvallende middenvelders deze prijs winnen. Maar het is leuk dat iemand anders je spel waardeert en ziet wat je doet op het veld.”

'Het is een hele leuke tijd nu'


Minpuntje: je maakte slechts twee goals.

“Haha, ja nou ja. Laten we het erop houden dat ik geen aanvaller ben. Maar natuurlijk is dat iets wat ik vaker zou willen doen. Ik weet eigenlijk niet hoeveel schoten op doel ik had in het afgelopen seizoen. Dat zal ook vast niet veel zijn geweest, dus misschien is mijn schot-doelpunt-ratio wel het hoogste van het team.”


Het waren wel mooie doelpunten.

“Dat is waar. We kunnen ze dus wel dubbel tellen. Dat maakt vier.”


Tot slot: vorig seizoen keek je de serie Ballers op HBO. Heb je nog nieuwe tips?

“Op dit moment heb ik weinig tijd om series te kijken. Maar er komt een nieuw seizoen aan van Ballers, dus houd dat in de gaten. Verder kijk ik wat Noorse series, niets bijzonder. Geen goede tips, sorry.”