DANI DE WIT


HEEFT ZIJN DRAAI GEVONDEN

Daags na de heroïsche zege van AZ in Brussel op Royal Antwerp FC (1-4) zette hij in Alkmaar zijn handtekening: Dani de Wit (22). De onvermoeibare middenvelder over productiviteit, het drukke programma en poolen. “Is een heel grote meneer.”

Tekst: Sander Nanne |  Foto’s: Ed van de Pol


Je bent 2020 goed begonnen: met doelpunten tegen TOP Oss en sc Heerenveen heb je je productie van de eerste seizoenhelft al bijna verdubbeld.

“Ik speel alles en ook nog eens in de basis, maar uiteindelijk wil ik ook bezig zijn met assists en goals. Dat dat nu in de laatste twee wedstrijden komt, is wel erg lekker. Het gaat de goede kant op. Het is ook een doelstelling van mezelf om meer te scoren en assists te geven. Daar werk ik hard aan op de training. Alleen soms gaan ze er niet in en nu vallen ze wel. Dat wil ik vasthouden.”

Nu wacht RKC, dat een aantal nieuwe spelers heeft gehaald in de winterstop. Wat is jouw beeld van hun?

“Voor de winterstop hadden ze het heel moeilijk met punten verzamelen. Zij zullen volle bak gaan om niet te degraderen en elk puntje is meegenomen voor ze. Met die instelling zullen ze ook gaan spelen tegen ons. Op papier is deze wedstrijd misschien makkelijk. Maar we moeten zeker waken voor onderschatting en proberen het zo snel mogelijk af te maken.”

Met Tijjani Reijnders kom je een bekende tegen.

“Het is mooi dat hij bij RKC zijn minuten kan maken. Als we zorgen dat we met ruime cijfers winnen en hij die ene maakt, vind ik het prima. Of hij nog tactische informatie gaat doorspelen? Nee, daar ben ik niet bang voor. Hij weet hoe we gaan spelen, maar de meeste tegenstanders weten dat wel. Wij moeten ons beste spel laten zien, met dezelfde intensiteit als in Heerenveen.”

Je eerste halfjaar bij AZ zit erop. Hoe kijk je daarop terug?

“Met een heel positief gevoel. Ik heb als nieuwkomer bijna alles gespeeld, in een elftal dat op elkaar was ingespeeld. Dan moet je altijd nog maar zien of je zomaar een basisplaats verovert en blijft staan. Ik ben blij dat dat is gelukt door mijn voetbalkwaliteiten, maar ook door mijn inzet. Ik denk dat ik een toegevoegde waarde heb voor het team en mijn plek heb gevonden.”

Toch kende je al redelijk wat AZ-spelers.

“Ik heb met veel jongens gespeeld bij nationale jeugdteams. Onlangs zaten we met vijf spelers bij Jong Oranje. Die campagne gaat heel goed en daar heb ik zes goals gemaakt in vier kwalificatiewedstrijden. Dat moeten we nu omzetten in een ticket voor het EK.”

In de TOTO KNVB Beker heb je elke wedstrijd tot nu toe gescoord. Ligt dat toernooi je goed?

“Je loopt niet zomaar over een Keuken Kampioen Divisie-ploeg heen in het bekertoernooi. Dat heb je ook kunnen zien aan de uitslagen van andere Eredivisie-teams. In Oss was de mind-set goed. We wisten dat we niks mochten weggeven. Als ik dan een doelpunt maak en een penalty veroorzaak, dan is dat lekker. Tegen Groene Ster was het heerlijk om mijn eerste goal in het AFAS Stadion te maken.”

Sinds je komst heb je bijna geen wedstrijd gemist. Merk je daar fysiek iets van?

“Ik ben naar AZ gekomen om minuten te maken en wedstrijden te spelen. Ik ben de club heel dankbaar dat ik de kans heb gekregen om dat te doen. Ik denk dat ik die ook met twee handen heb aangegrepen. Het is lekker om veel duels af te werken. Ik ben dan ook heel blij dat we nog actief zijn in de Europa League. Samen met de beker- en Eredivisie-wedstrijden blijf je in het ritme. Die flow willen we graag vasthouden en als je om de drie wedstrijden speelt, kunnen we er lekker in blijven.”

Tot slot: hoe gaat het met poolen?

“Goed, dat loopt heel lekker. Ik speel veel met Teun Koopmeiners en Ron Vlaar. De trainer komt er af en toe ook bij en dan geeft hij wat tips. Maar ik denk dat hij die tips zelf nodig heeft, want hij staat op ons alle drie achter. Ik poolde al vaak met Teun bij Jong Oranje en dat trekken we nu door bij AZ. En Ron is nog wel de grote meneer aan de pooltafel moet ik zeggen, maar die heeft niets anders gedaan in Engeland, haha.”