YUKINARI SUGAWARA


PUBLIEKSLIEVELING

Meer dan 9.000 kilometer van huis is hij binnen no-time uitgegroeid tot publiekslieveling: Yukinari Sugawara. De goedlachse Japanner over zijn mooiste momenten, de band met Jonas Svensson en landgenoten in de Eredivisie. “Wil ik écht niet van verliezen.”

Tekst: Sander Nanne |  Foto’s: Ed van de Pol


Hoe heb je jouw eerste halfjaar bij AZ ervaren?

“De overstap naar AZ is één van de kostbaarste dingen in mijn leven. Toen ik hier kwam, sprak ik bijna geen Engels. Een paar spelers hielpen mij echt enorm. Als bijvoorbeeld ons trainingsschema veranderde, dan zorgden Svensson en Pantelis Hatzidiakos ervoor dat ik op tijd was.”

De band tussen jou en Svensson is heel goed. Hoe komt dat?

“Jonas speelt op dezelfde plek als ik. Hij praat veel met mij over het voetbal, maar helpt me ook daarbuiten. Mede dankzij hem heb ik goed kunnen aarden.”

Waaraan heb je het meeste moeten wennen?

“Het was best moeilijk om van Japan naar Nederland te gaan. Er zijn veel dingen anders dan ik gewend ben, zoals de cultuur, het eten en de lifestyle. Maar het maakte mij niet uit. Ik focuste me alleen maar op het voetbal. Voordat ik naar AZ kwam, heb ik veel wedstrijden van vorig seizoen bestudeerd. Daardoor wist ik welk voetbal er hier gespeeld wordt.”

Wat vind je het meest bijzondere moment tot nu toe?

“Ik heb er twee. Natuurlijk was het ontzettend bijzonder om op Old Trafford tegen Manchester United te spelen. Daar heb ik altijd van gedroomd. Maar mijn mooiste herinnering is de thuiswedstrijd tegen Fortuna Sittard. Het was mijn eerste wedstrijd in de Eredivisie en ik scoorde gelijk. Ik was toen zo blij en excited. Dat moment koester ik.”

Zondag wacht PEC Zwolle. Heb je Yuta Nakayama al gesproken?

“Zeker. We hebben dezelfde zaakwaarnemer, dus ik spreek ‘m vaker. Ik haat het om te verliezen van een club die ook een Japanner onder contract heeft staan. Na de wedstrijd tegen FC Twente heb ik niks gezegd tegen Keito Nakamura. Toen ik hem zag, heb ik hem een elleboog gegeven. Haha. Nee, grapje natuurlijk.”

Wat verwacht je van de wedstrijd?

“Het is belangrijk om weer een goede wedstrijd neer te zetten. Onze voorsprong op plek drie is minder geworden afgelopen weekend. We moeten dus nog harder werken en winnen.”