Onder de loep


PEC Zwolle

AZ neemt het dinsdag in het AFAS Stadion op in de achtste finales van de TOTO KNVB Beker tegen PEC Zwolle. Hoe deden de Zwollenaren het in het verleden in dit toernooi en wat zijn onderlinge resultaten? AZ Media legde de tegenstander onder de loep.

Tekst: Bas Raaijmakers |  Foto’s: Ed van de Pol en PEC Zwolle


John van ’t Schip is de hoofdcoach van PEC Zwolle. Zijn ploeg nam het in de eerste ronde van de KNVB Beker op tegen buurman VV Staphorst. Hemelsbreed liggen beide clubs nog geen twintig kilometer uit elkaar. Vito van Crooy opende in de achtste minuut de score, maar na dat doelpunt hadden de hoofdklassers de grootste kansen. Uiteindelijk lukte het de ploeg van Van ’t Schip om de overwinning uit het vuur te slepen. In de tweede ronde trof PEC De Graafschap. Tegen de Eredivisionist ging het de ploeg een stuk beter af. Het duel met de Superboeren eindigde in 2-5. Zian Flemming eiste de hoofdrol op met vier doelpunten. Het andere Zwolse doelpunt werd gemaakt door Mike van Duinen.


Bekerontmoetingen

AZ kwam PEC drie keer eerder tegen in het bekertoernooi. De resultaten in het verleden spreken erg in het voordeel van de Alkmaarse ploeg, namelijk drie keer winst en een doelsaldo van achttien doelpunten voor en vijf tegen. In het seizoen 1997-1998 won de Alkmaarse formatie met 6-0 en in de bekerjaargang van 1981-1982, toen de wedstrijd nog bestond uit een tweeluik, werd het 6-1 in Alkmaar en 2-3 in Zwolle. Vorig seizoen troffen PEC en AZ elkaar in de kwartfinales van het toernooi. Het werd 4-1 in het voordeel van AZ. Wout Weghorst scoorde twee keer. Guus Til en Oussama Idrissi waren de andere Alkmaarse doelpuntenmakers.

Finales

PEC haalde in het seizoen 2013-2014 de bekerfinale door in de halve finales NEC met 2-1 te verslaan. Ajax was de gedoodverfde favoriet voor de winst, maar dat liep even anders. Een knotsgek duel eindigde in een grote overwinning voor de Zwollenaren. Ryan Thomas en Guyon Fernandes scoorden allebei twee keer en Bram van Polen zette al in de vijftigste minuut de eindstand van 5-1 (!) op het bord. Het daaropvolgende jaar haalden de Blauwvingers opnieuw de eindstrijd, maar in die wedstrijd bleek FC Groningen met 2-0 te sterk. Albert Rusnák maakte beide doelpunten namens de Noorderlingen.


Vier

Het is de vierde keer dit kalenderjaar dat AZ - PEC op het programma staat. Geen enkele ploeg kwam zo vaak op bezoek in het AFAS Stadion in 2018. De kwartfinale van het bekertoernooi van vorig seizoen eindigde in 4-1. De Eredivisie van 2017-2018 werd afgesloten met het duel met de Blauwvingers. De ploeg van Van den Brom won met maar liefst 6-0. Alireza Jahanbakhsh stelde tijdens die wedstrijd zijn topscorerstitel veilig met een hattrick. De andere Alkmaarse doelpuntenmakers waren Wout Weghorst (2x) en Fredrik Midtsjø. Deze jaargang eindigde het onderlinge treffen in 2-2. AZ stond tot de 88e minuut met 2-1 voor door doelpunten van Guus Til en Oussama Idrissi, maar Zian Flemming kopte de gelijkmaker binnen.