ONDER DE LOEP


WAT JIJ MOET WETEN OVER NAC

AZ neemt het in de kwartfinales van het bekertoernooi op tegen Eerste Divisionist NAC Breda. Welke vier voormalige AZ-spelers komen op dit moment uit voor de Brabanders? En hoe lang speelde hoofdtrainer Arne Slot voor de Parel van het Zuiden? AZ Media zette de feiten op een rij.

Tekst: Lars Weijers |  Foto’s: Ed van de Pol


De laatste keer dat AZ - NAC Breda in competitief verband trof, was vorig Eredivisie-seizoen. Zowel in de thuis- als in de uitwedstrijd trokken de Alkmaarders aan het langste eind. Met acht doelpunten voor en nul tegen kende de ploeg een uitstekende balans in de onderlinge duels. In Breda wist AZ met 0-3 te zegenvieren, door doelpunten van Guus Til (2x) en Albert Gudmundsson. De seizoensouverture van datzelfde seizoen leverde AZ de grootste overwinning op: NAC Breda werd met 5-0 verslagen. Spits Myron Boadu luisterde zijn Eredivisie-basisdebuut op met een goal.


Huidige seizoen
NAC Breda kent een wisselvallig seizoen. De geelzwarten wisten nog knap bovenaan te eindigen in Periode 1 van de Keuken Kampioen Divisie, maar gleden daarna ver af op de ranglijst. Het resulteerde in het ontslag van hoofdtrainer Ruud Brood op Oudjaarsdag. Assistent-trainer Willem Weijs nam in de maand januari de honneurs waar in Breda, maar heeft onlangs een stapje terug moeten doen. Begin februari stelde de Parel van het Zuiden de Duitse oefenmeester Peter Hyballa aan als eindverantwoordelijke. Hyballa stond één keer eerder aan het roer in Nederland: bij NEC Nijmegen, in het seizoen 2016-2017.

De Bredanaars bivakkeren op dit moment op de zesde plaats, met 39 punten uit 24 duels. Van de laatste vijf duels wist de club er twee te winnen, verloor het één keer en speelde het ook twee keer gelijk. In die reeks schakelde NAC knap PSV (2-0) uit in achtste finales van de KNVB Beker, door doelpunten van Othmane Boussaid en Ivan Ilic. Beide spelers raakten echter geblesseerd in diezelfde wedstrijd en konden daardoor de negentig minuten niet volmaken. Het is onzeker of het duo fit genoeg is voor het treffen met AZ aankomende woensdag.

Opvallende spelers
Bij NAC Breda zijn twee opvallende spelers te noteren, waaronder een oud-AZ'er. Reserve aanvoerder
Arno Verschueren, die wegens langdurig blessureleed van captain Nacho Monsalve de aanvoerdersband draagt, bestrijkt het hele veld namens de bekeropponent van AZ. De van origine middenvelder duikt regelmatig op in het strafschopgebied van de tegenstander, maar is ook vaak te vinden vlak voor zijn eigen defensie.


Doelman Nick Olij is de absolute sterkhouder van NAC Breda. De goalie kwam afgelopen zomer over van AZ, nadat hij indruk had gemaakt op huurbasis bij TOP Oss in de Keuken Kampioen Divisie. Olij incasseerde dit seizoen 25 doelpunten in 24 wedstrijden en noteerde al 8 clean sheets. Namens AZ stond Olij 89 keer onder de lat: 88 duels voor Jong AZ en één duel namens de hoofdmacht. De geboren Haarlemmer maakte daar zijn debuut op 14 december 2016 in het bekertoernooi tegen ASWH en wist direct zijn doel schoon te houden. AZ won met 2-0 dankzij doelpunten van Robert Mühren en Fred Friday.


Bekerhistorie
In de 108-jarige clubhistorie wist NAC één keer de KNVB Beker te bemachtigen. In het jaar
1973 legde de Bredanaars beslag op de beker door NEC Nijmegen met 2-0 te verslaan in De Kuip, door doelpunten van Stanley Bish en Ad Brouwers. De laatste seizoenen wist NAC echter niet heel ver te komen in het bekertoernooi. De laatste keer dat het de kwartfinales bereikte, was in het seizoen 2010-2011. Toen trof NAC Ajax, dat met 1-4 te sterk was in Breda.

Eerdere duels
In Eredivisie-verband stonden AZ en NAC in totaal 70 keer tegenover elkaar. De Alkmaarders wisten 36 keer te winnen, 17 keer trok NAC aan het langste eind. Ook waren er 17 remises tussen de twee clubs.

In het bekertoernooi troffen beide teams tot dusver elkaar vijf keer, de aankomende editie wordt de zesde ontmoeting. Vier keer wist NAC te winnen, één keer bekerde AZ verder. Dat was in het seizoen 2006-2007: in de halve finale werd NAC met een pak rammel huiswaarts gestuurd:
6-0.


Spelers en trainers voor beide clubs
In het verleden kwamen er meerdere spelers voor zowel AZ als NAC uit. In het huidige elftal van de Brabanders spelen op dit moment vier spelers met een AZ-verleden: Nick Olij, Robin Schouten, Jurich Carolina en de in deze winter aangetrokken Thom Haye. Oussama Idrissi speelde nog in de jeugd voor NAC, alvorens hij de stap maakte naar Feyenoord en via FC Groningen terecht kwam bij AZ.

Maar ook spelers als Nemanja Gudelj, Mats Seuntjens en huidig hoofdtrainer Arne Slot kwamen voor beide ploegen uit. Vier jaar stond hij onder contract in Breda: van 2003 tot 2007. Slot was echter nooit als veldspeler actief voor AZ. Verder een aantal opvallende spelers die voor beide clubs uitkwamen: Mikhail Rosheuvel, Robert Mühren, Donny Gorter, Kees Luijckx, Milano Koenders, Julian Jenne
r.