WAT JIJ MOET WETEN OVER LASK

AZ vervolgt het Europa League-avontuur in the round of 32 tegen het Oostenrijkse LASK. Wat kan AZ verwachten van de formatie van hoofdtrainer Valérien Ismaël? En hoe verging het LASK in Europa dit seizoen? AZ Media zocht het uit.

Tekst: Lars Weijers |  Foto’s: Ed van de Pol


LASK Linz, dat amper tien jaar geleden geen licentie verkreeg van de Oostenrijkse voetbalbond, vertoont grootse daden. Voetbalminnend Oostenrijk maakte twee seizoenen geleden kennis met de uitstekende prestaties van het bescheiden LASK. Nadat Die Schwarz-Weißen in het seizoen 2016-2017 kampioen werden van de Erste Liga (tweede niveau Oostenrijk), eindigde de club uit Linz een seizoen later knap als vierde. De vorige jaargang vestigde LASK zich definitief in de top: een historische tweede plaats achter recordkampioen Red Bull Salzburg. Het bleek een voorbode van het spel waartoe de manschappen van Valérien Ismaël instaat zijn. En niet alleen in competitieverband.


Huidige seizoen

Het lijkt niet op te kunnen voor LASK dit seizoen. In de eerste seizoenhelft werd slechts vijf keer verloren in alle competities. LASK sloot 2019 af als nummer twee van de competitie met 42 punten uit de eerste 18 duels. Na een winterstop van bijna twee maanden wist LASK direct weer te overtuigen. In een tijdsbestek van nog geen week werd beslag gelegd op de halve finale van het bekertoernooi én de koppositie veroverd. In de kwartfinale bleek Sturm Graz niet opgewassen tegen LASK (2-0), alvorens er in de competitie van Red Bull Salzburg gewonnen werd: 2-3.

Een klein decennium geleden degradeerde de formatie van Walter Schachner – destijds hoofdtrainer – nog uit de hoogste afdeling van Oostenrijk. Hoewel direct werd ingezet op een terugkeer naar de Bundesliga, faalde LASK hierin en kreeg het tot overmaat van ramp zelfs geen licentie toegewezen voor het tweede niveau. Daardoor volgde opnieuw degradatie en werd de club veroordeeld tot het derde niveau: de Regionalliga Mitte. Des te indrukwekkender is de opmars van de equipe uit de deelstaat Oberösterreich.

Europa League

LASK gooit dit seizoen niet alleen hoge ogen in de nationale competitie. Ook in de Europa League blijkt de ploeg een meer dan geduchte tegenstander, met als kers op de taart de groepswinst in Groep D. In zes wedstrijden veroverde de club in totaal dertien punten. Met name in eigen huis ging het voortvarend met de Oostenrijkers: alle drie de opponenten werden verslagen. LASK won van Rosenborg (1-0), PSV (4-1) en Sporting CP (3-0). Alleen het bezoek aan Portugal leverde een nederlaag op: Sporting CP was met 2-1 te sterk.

Opvallende spelers

Middenvelder Peter Michorl is een speler die absoluut niet mag ontbreken in deze lijst. De 24-jarige spelmaker was dit seizoen al goed voor zestien assists en vier goals. Dat maakt hem de meest waardevolle speler van LASK op dit moment. De Oostenrijker is direct betrokken bij maar liefst twintig doelpunten in 31 wedstrijden (alle competities).

Oud-AZ’er James Holland is natuurlijk één van de opvallendste spelers van LASK, waar hij dit seizoen basisklant én inworpspecialist is. Met zijn gooitechniek kan hij de bal tot ver in het zestienmetergebied werpen, waarmee enorm gevaar gesticht wordt. De Australiër zette op 19-jarige leeftijd voor het eerst voet op Europese bodem om in Nederland te komen voetballen. AZ nam de middenvelder destijds over van Newcastle United Jets. Na een periode van drie jaar bij AZ, waar Holland tussendoor nog een half jaar verhuurd werd aan Sparta Rotterdam, kwam een einde aan de samenwerking tussen beide. Tot een officieel debuut in de hoofdmacht van de Alkmaarders kwam het echter nooit.

James Holland

Speelstijl

De ploeg van Valérien Ismaël blinkt uit in het hoog druk zetten. De ontwikkelde speelstijl, met drie centrale verdedigers achterop, is mede afgestemd op het veroveren van de bal hoog op de helft van de tegenstander. De wing-backs vertolken een essentiële rol door slim door te stappen en de zijkanten daarmee af te sluiten. De voorste drie kunnen daardoor in de as van het veld doorstappen op de verdediging van de tegenstander. Een speelstijl die veel energie kost, ook wel op zijn Duits Vollgassfussball genoemd.

Bovendien is LASK bovengemiddeld goed in standaardsituaties. Zoals hierboven al kort uitgelicht, beschikt James Holland over een inworptechniek waarmee hij met een ingooi de bal voor het vijandige doel kan werpen. Dit zorgt ervoor dat LASK gevaarlijk dichtbij kan komen indien de ploeg mag gooien in de buurt van de cornervlag. Ook vrije trappen en hoekschoppen zijn vaak ingestudeerd en worden tot in de perfectie uitgevoerd, door middel van bepaalde looplijnen en spelers die daarmee vrij komen voor het doel. AZ is gewaarschuwd.