FC Kairat:

DROMEN VAN GROEPSFASE


Het thuisduel met FC Kairat bepaalt of het Europese seizoen van AZ een vervolg krijgt. Wat weten we van deze Kazachse ploeg die het heenduel vorige week met 2-0 won? AZ Media zette het een en ander op een rij.

Tekst: Bas Raaijmakers | Fotografie: Paoline Kruijssen


FC Kairat speelt haar wedstrijden in het Ortaliq Stadion. De thuisbasis van de Kazachen biedt plaats aan ongeveer 26.000 mensen. Op eigen bodem is deze tegenstander bijna niet te kloppen. Sinds 29 mei 2015 lukte het alleen landskampioen Astana FK om in de Kazachse Premier League te winnen in Alma-Ata. Ook Europese tegenstanders konden de thuisploeg niet verslaan.


Spits

In de eerste kwalificatieronde van de Europa League speelde Kairat tegen Engordany uit Andorra. Dit bleek een gemakkelijke horde te zijn. Het uitduel werd met 3-0 gewonnen en in de thuiswedstrijd werden de bezoekers met maar liefst 7-1 verslagen. Márton Eppel, de nieuwe spits van de Kazachen, maakte vijf doelpunten tijdens dit tweeluik. In het seizoen 2011-2012 speelde deze Hongaar één wedstrijd voor NEC.


De verste Europese uitwedstrijd voor AZ ooit: ruim acht uur vliegen


Titelstrijd

De beslissing van het seizoen 2018 in Kazachstan is nabij. Momenteel staat Kairat op de tweede plaats. Astana is lijstaanvoerder en op weg naar de vijfde landstitel op rij. Met één wedstrijd minder gespeeld en een gat van zes punten strijdt de nummer twee met de hoofdstedelingen om het kampioenschap.

Europa

FC Kairat bereikte nog nooit de groepsfase in een Europese competitie. Sinds 2002 speelde de club zes keer in de voorrondes. Eén keer reikten de Kazachen tot de play-off’s, maar op basis van uitdoelpunten schakelde Bordeaux hen uit na een 1-0 uitnederlaag en een 2-1 overwinning in eigen huis.

Arshavin

De meest bekende speler van Kairat is Andrej Arshavin. De 37-jarige schaduwspits tekende in maart 2016 bij de aankomende tegenstander van AZ. De Rus is vooral bekend van zijn periode bij FC Zenit en Arsenal. Op het EK 2008 dompelde hij Nederland in de kwartfinale in diepe rouw nadat hij in de verlenging de 3-1 maakte.


Reizen

De wedstrijd in Zuidoost-Kazachstan was de verste Europese uitwedstrijd voor AZ ooit: ruim acht uur vliegen. Met de auto leg je 6.408 kilometer af. Je komt dan door zes verschillende landen en de reis duurt ongeveer 76 uur. Als je wandelt duurt de tocht 1.238 uur.