Guus Til


Captain

Hij is momenteel topscorer en captain van AZ: Guus Til (21). De in Zambia geboren middenvelder van AZ over zijn leiderschapsrol, dance moves en productiviteit. “Ik kan veel beter.”

Tekst: Sander Nanne |  Foto’s: Ed van de Pol


Je eerste seizoen als aanvoerder zit er bijna op. Hoe is het gegaan?

“Het was in het begin wennen. Ik merkte dat wanneer de resultaten tegenvielen er als eerste naar mij werd gekeken, wat logisch is. Nu gaat het steeds beter. Ik ben nog jong, dus ik hoop dat ik nog lang aanvoerder mag zijn.”

Waar moest je het meest aan wennen?

“Er wordt altijd een mening van je verwacht vanuit de groep. In het begin bleef ik nog wel eens stil als ik ergens niet echt een mening over had. Ook aan het praten voor een grote groep moest ik wennen. Het is af en toe gek dat als je als jonge jongen moet praten tegen medespelers die een stuk ouder zijn.”

En je krijgt na afloop direct een microfoon onder je neus.

“Dat was in het begin wel even lastig, maar nu zit het in mijn systeem. Ik moet mijn emotie een beetje laten zakken en die niet de boventoon laten voeren. Ik ben best een emotionele speler, dus dat heb ik wel geleerd.”

Heb je de toss vaker gewonnen of verloren?

“Gewonnen, haha! Voor mijn gevoel win ik écht vaak. Soms mag ik niet kiezen, maar dan verliest de tegenstander ‘m. Dan voelt dat ook als een overwinning.”

In welk stuk ben je het meest gegroeid?

“Zowel in als naast het veld ben ik een stuk volwassener geworden. Eerder was ik nog wel eens speels. Toen kreeg ik dat wel te horen. Ik moet voorop gaan en wat minder grapjes maken.”

Hoe kwam jouw aanvoerderschap tot stand?

“Ik was aanvoerder van Jong Oranje en toen ik bij de nationale ploeg was, had ik even contact met de trainer. Hij vroeg of ik het zag zitten om dit seizoen aanvoerder van AZ te zijn en of ik er over na wilde denken. Voor mij is dat natuurlijk een enorme eer, dus ik had niet heel lang nodig.”


Met elf goals ben je nu al productiever dan vorig seizoen. Voelt dat ook zo?

“Qua spel voelt het minder. Dat komt ook omdat de verwachtingen hoger zijn. Vorig jaar was ik nieuw en dan zijn die er helemaal niet. Alles wat ik aanraakte, was goed. Als het minder ging dan zeiden ze: hij is nieuw. Nu zien mensen mij als een dragende speler, die belangrijk is en moet zijn. Dat krijg je na een slechte wedstrijd wel te horen. Dat is logisch. Ik vond de kritieken eerder dit seizoen ook echt terecht. Ik kan veel beter.”

“Ook voelt het niet echt alsof ik meer gescoord heb. Vreemd is dat. Ik denk dat het te maken heeft met het feit dat de doelpunten van vorig seizoen ook echt punten voor het team opleverden. Nu heb ik in een aantal wedstrijden gescoord die we uiteindelijk verloren. Dan hebben die treffers geen waarde.”

Je bent in twee seizoenen als een raket gegaan: van debuteren in AZ 1 tot Oranje-international en aanvoerder. Hoe is dat?

“Dat het zo snel zou gaan, had ik nooit verwacht. Ik ben iemand die altijd meer wil. Dat is een kracht, maar soms ook een valkuil. Dan moet ik rustiger opbouwen. Ik moet die drang niet te ver laten gaan.”

Hoe gaat het met de eetclub van jou, Teun Koopmeiners, Thomas Ouwejan, Jeremy Helmer en Pantelis Hatzidiakos?

“Goed! Nu wordt het weer lekker weer, dus staan er weer wat etentjes gepland. Wij zijn mooi weer eters, haha.”

Je woont samen met twee vrienden. Hoe gaat dat?

“Dat is ontzettend leuk. Ik denk dat ik dat ook nodig heb, zodat ik het voetbal ook even los kan laten. Als ik in mijn eentje ben, dan blijf ik er vaak nog over malen. Dat is denk ik niet goed voor me. Ik heb de afleiding nodig.”

Hoe zijn de huishoudelijke taken verdeeld?

“Guus is de grote baas, haha! Nee, de rollen zijn goed verdeeld. Maar ook thuis ben ik een beetje de aanvoerder. Het is niet zo dat ik niks doe, ik draai de wassen bijvoorbeeld. Als er niks gebeurt, dan zeg ik er wel wat van. Dan zet ik de lijnen uit.”


In de zomerstop ga je wel eens naar een festival. Hoe zit het met je Afrikaanse dance moves?

Dat is niet best. Echt niet best. Maar daar gaat het niet om! Het gaat om de gezelligheid. Als het om dansen gaat, moet je niet bij mij zijn. Als ik iets mee wilde nemen uit Afrika, was dat het. Maar dat zat er niet in, merkte ik al snel genoeg.”


Welke muziek staat er in je Spotify-lijst?

“Van alles. Ook best wel van die soepel-in-de-heupen-muziek. In mijn oren ben ik dat ook, maar de benen werken niet mee.”


Is er naast dansen iets wat je écht niet kan?

“Darten. Daar ben ik schandalig slecht in. Ook bowlen gaat me niet heel goed af. Dat wil ik altijd te hard gooien en gaat alles in de geul. Dat is ook niet echt mijn ding.”