Michel Vlap


Maakt reuzenstappen in Heerenveen

Hij vond in de eerste negen Eredivisie-duels van sc Heerenveen al even vaak het net als in het hele vorige seizoen. Mede daarom werd de 21-jarige Michel Vlap beloond met zijn basisdebuut bij Jong Oranje. Over zijn vader, de situatie in de competitie en de aankomende wedstrijd. “We graven ons niet in.”

Tekst: Bas Raaijmakers |  Foto’s: Sc Heerenveen


Hoe is het met je fanclub?

“De fanclub haha, dat was iets heel aparts. We speelden met Jong Oranje de uitwedstrijd tegen Jong Letland en de bezoekers begonnen allemaal mijn naam te scanderen. Ik zou niet weten waar het vandaan komt, maar het was erg grappig. Ik heb ze een berichtje gestuurd en ze krijgen binnenkort een shirt van me.”

Je maakte twee weken geleden je basisdebuut bij Jong Oranje.

“Ja, dat was heel mooi. Het is altijd een eer om voor je land uit te komen en bovendien speelde ik een lekkere wedstrijd. Ik heb in de Eredivisie bijna alles mogen spelen en daar krijg ik vertrouwen van. Heerenveen moet als team nog wel wat beter gaan draaien.”

Je speelde bij Jong Oranje met een aantal AZ’ers, wat vind je van hen?

“Het zijn sterke spelers die elkaar goed aanvoelen. Ik speelde de laatste interlandperiode met Teun Koopmeiners en Oussama Idrissi. Het zijn heel aardige jongens en het is mooi dat we samen met 3-0 van Jong Oekraïne wonnen. Zondag zullen we rekening moeten houden met de kwaliteiten die ze hebben.”

Je vader Jan zag je basisdebuut vanaf de tribune, is hij je grootste fan?

“Niet alleen mijn vader, maar mijn hele familie steunt me al van kleins af aan. Daarom ben ik nu ook zo ver gekomen. Ik moet mijn hele familie de credits geven. Mijn vader is heel actief geweest als amateurtrainer binnen het voetbal. Nu heeft nu een sabbatical, dus hij heeft even niets aan zijn hoofd. Hij volgt me op de voet en dat vindt hij heerlijk om te doen. Als hij wedstrijden van me bezoekt komt dat altijd op Twitter te staan met een foto of een video. Zo filmde hij ook de Fanclub in Letland.”

Heeft hij in het verleden overwogen om jouw trainer te worden?

“Mijn trainer wilde hij niet worden wegens persoonlijke redenen. Hij heeft wél een tijdje de ambitie gehad om het profvoetbal in te gaan. Er komt zo veel bij kijken en daar heeft hij momenteel geen zin in. Hij is lang topamateurtrainer geweest en heeft een mooie staat van dienst. Hij zal mij op de voet volgen, maar zal niet opeens de trainer van sc Heerenveen zijn.”


‘Dat komt altijd op Twitter te staan met een foto of een video’


Wat valt je op aan de huidige stand in de Eredivisie?

“Het valt op hoe ver Ajax en PSV zijn dit jaar. Ik denk dat het verschil erg groot is. Het is iets waar we van moeten leren en clubs als sc Heerenveen en AZ moeten zich aan dat niveau optrekken. Beide teams hebben een hoop pech gehad de laatste wedstrijden. In de subtop staat alles erg dicht op elkaar. Stel het valt een keer de goede kant op, dan sta je zomaar vierde. Het is vooral belangrijk dat we betere resultaten gaan boeken tegen de grotere clubs.”


Je hebt nu al net zo vaak gescoord als in het hele vorige seizoen, wat is er veranderd?

Ik sta veel vaker in de basis en dat geeft me vertrouwen. Ik mocht vorig seizoen tijdens veel wedstrijden invallen, maar ik was nog geen vaste basisspeler. Nu gaat het lekker en als het zo doorgaat is het mijn doelstelling om dit seizoen minimaal tien doelpunten te maken. Uiteindelijk is het allerbelangrijkst natuurlijk dat het team goed draait. Op de tweede plaats komen dan de persoonlijke successen.”


Wat wordt het strijdplan tegen het huidige AZ?

“AZ is een voetballende ploeg en dat zijn wij ook. Het zal zondag lastig worden, maar we graven ons niet in en zullen er een strijd van moeten maken. Met Alireza Jahanbakhsh en Wout Weghorst is AZ twee heel belangrijke spelers kwijtgeraakt. Je ziet dat de ploeg die twee sterkhouders mist en er is nog niet echt een speler opgestaan die hun rol kan oppakken. Hopelijk pakken we de drie punten in Alkmaar, want dat is in ieder geval waar we vol voor gaan.”