Thomas Ouwejan


Meesteraangever

Hij is begonnen aan zijn tweede seizoen als vaste waarde in de hoofdmacht van AZ en gaf tot nu toe de meeste assists van de selectie: Thomas Ouwejan (22). De Heilooër over de seizoenstart, verhuizen en zijn vriendschap met Pelle van Amersfoort. “Spreken elkaar bijna elke dag.”

Tekst: Sander Nanne |  Foto’s: Ed van de Pol


Hoe gaat het seizoen tot dusver, vind je?

“We zijn direct de Europa League uitgeknikkerd en dat is erg zuur. Voor Europees voetbal hebben we toch een heel seizoen hard gewerkt. Vervolgens beginnen we fantastisch aan het Eredivisie-seizoen. Nu zitten we echt even in een dip. Het spel gaat langzaamaan beter, alleen is het nog ongelukkig. Tegen bijvoorbeeld Heracles- en Utrecht-uit uit hadden we de 0-2 móeten maken, maar deden we dat niet. PEC Zwolle speelden we helemaal weg, tot de 1-1. Daarna waren we het even kwijt. Natuurlijk zit er een stukje gewenning bij door het inpassen van nieuwe spelers, maar dat zouden wij moeten kunnen.”

Zelf ben je wel op dreef.

Je bent de ‘meesteraangever’ van de selectie.

Ik heb nu drie assists en één goal op mijn naam. Ik had mezelf ook voorgenomen om dit seizoen nog belangrijker te worden voor het team. Dat lukt aardig. Afgelopen jaar heb ik een goed seizoen gedraaid, maar nu wil ik nog meer goals maken en assists geven.”


Je goal tegen FC Emmen was jouw eerste officiële

doelpunt in het betaalde voetbal.

“Ja, eindelijk. Hij is er al drie keer via een tegenstander ingegaan en nu dan één echt op mijn naam. En een mooie ook. Moet ik vaker doen, haha.”


Twee van jouw drie assists waren op Bjørn Johnsen.

Dat lijkt een goede klik te zijn.

“We praten veel met elkaar. Dan vraag ik bijvoorbeeld waar hij ‘m wil hebben als ik doorkom. Of waar hij loopt. Dan kun je de bal soms blind geven, als het nodig is.”

Is jouw rol in het team veranderd?

“Er wordt wat meer verwacht. Ik kan niet meer alleen op mijn eigen spel letten, maar ik moet ook de mensen om mij heen coachen en neerzetten. Zoals gezegd ben ik veel met mijn rendement bezig. Ik moet zeggen dat er vorig seizoen ook veel kansen op mijn voorzetten werden gemist. Dat is balen, want uiteindelijk draait het om de cijfers. Niemand onthoudt een mooie voorzet zonder goal.”

Je komt geregeld op als bliksemafleider. Is het moeilijk om jezelf te motiveren voor die ‘vuile meters’?

“Het is logisch dat je niet altijd alleen voor jezelf loopt. Af en toe probeer ik een sprint te maken omdat ik dan één speler meeneem, waardoor Oussama Idrissi gevaarlijk kan worden. Dat vind ik ook niet erg, want ik heb een goed loopvermogen. Bij de testen kom ik er altijd wel goed uit. Het kost me dus niet heel veel moeite om mee naar voren te gaan.”

Dan draai je persoonlijk een goed seizoen, maar word je niet meer opgeroepen voor Jong Oranje. Hoe is dat?

“Dat was balen, want ik wilde de kwalificatiereeks graag afmaken. Bondscoach Erwin van de Looi belde me voor het bekendmaken van de selectie op en zei dat hij zou gaan doorselecteren waar mogelijk. Tyrell Malacia is mijn opvolger voor de volgende kwalificatiecyclus. Ik weet nog dat ikzelf bij Jong Oranje kwam, met onder andere Wesley Hoedt. Toen kon ik ook alvast wennen. Dus ik begreep wel dat Tyrell voor mij zou invallen. Maar vervolgens zie ik de hele selectie en zijn alleen Guus Til en ik niet opgeroepen. Toen dacht ik wel: is er iets anders aan de hand? De bondscoach gaf aan dat het niet aan mijn prestaties bij AZ of Jong Oranje lag. Het is niet anders.”


Nu staat Heerenveen-thuis op het programma. Wat verwacht je daarvan?

Dat we punten gaan pakken. Als we het spel zoals tegen Utrecht om gaan zetten in goals, dat moet dat ook kunnen. Heerenveen speelt wel redelijk, maar dat komt er niet helemaal uit in de resultaten.”

Bij Heerenveen spelen wat bekenden van jou.

“Michel Vlap ken ik natuurlijk van Jong Oranje en Pelle van Amersfoort spreek ik bijna elke dag. Hij is echt een goede vriend van me. Hij komt uit Heemskerk en ik weet nog wel dat ik hem vroeger nog een rondleiding bij de AZ Jeugdopleiding heb gegeven. Hij zat bij HFC Haarlem, maar dat ging failliet. Toen kwam Pelle hier op stage. Uiteindelijk koos hij voor Heerenveen. Bij Jong Oranje lag ik altijd met hem op de kamer en ook buiten het voetbal spreken we regelmatig af.”

Je gaat binnenkort op jezelf wonen. Kun je al een beetje koken?

“Ik probeer het af en toe wel, maar dan blijft het bij de simpele gerechtjes. Gelukkig heb ik een vriendin die goed kan koken en het leuk vindt. Wat ik graag eet? Ik ben wel fan van tortellini, pasta dus.”

En anders kun je met de eetclub op pad.

“Haha, ja. We hebben een leuke groep met Pantelis Hatzidiakos, Teun Koopmeiners, Guus Til en Jeremy Helmer. Om de beurt nemen we elkaar mee naar een restaurant in onze eigen woonplaats.

We spelen de hele jeugdopleiding al samen en nu zitten we met elkaar in het eerste. Dat is hartstikke leuk.”