Robert Klaasen


‘Dat geeft een extra boost’

Vijf jaar genoot hij zijn jeugdopleiding bij AZ, waarna hij via het Belgische Kortrijk en Sparta Rotterdam bij De Graafschap belandde. Met die club wil de 25-jarige Robert Klaasen koste wat het kost lijfsbehoud veiligstellen. Over de steun van de supporters, zijn tijd in Alkmaar en het aankomende duel in het AFAS Stadion.

Tekst: Bas Raaijmakers |  Foto’s: De Graafschap


Hoe was het om het veld op te lopen tegen Excelsior?

“We hebben al eerder meegemaakt dat er een groot spandoek hing, maar nu zagen we één van de grootste spandoeken van Europa. Vlak voor het begin van de wedstrijd geeft je dat een extra boost. Het geeft echt een kippenvelmomentje. Je voelt ook dat je voor de fans die wedstrijd wilt winnen, ook omdat zij er zo veel moeite en tijd in hebben gestoken. Je neemt dat echt mee het duel in en je zag het resultaat: een 4-1 overwinning.”

Is De Vijverberg hét bewijs dat het publiek invloed heeft op de resultaten?

“Ja, dat denk ik wel. Het is een kleiner stadion met een hele fanatieke achterban. Ik denk dat dat zeker kan bijdragen aan een succesvolle wedstrijd. Ik denk dat er niet veel clubs zijn die graag in Doetinchem voetballen. De supporters geven ons een extra steuntje in de rug. Ze kunnen misschien wel een key factor worden als het gaat om lijfsbehoud dit seizoen.”

De laatste wedstrijden werkte je jezelf in de basis.

“Ik heb inderdaad de eerste paar wedstrijden niet gespeeld. In de bekerwedstrijd tegen VVSB deed ik mee, maar kreeg ik een rode kaart en twee wedstrijden schorsing. Na die twee duel ben ik in het elftal gekomen en verloren we ongelukkig bij Fortuna Sittard. Vorige week wonnen we met 4-1 en dat was lekker, ook omdat we zo’n overwinning neerzetten nét als ik weer speel. Ook voor de supporters voelde die drie punten als doping.”

Je speelde in de jeugd van AZ, hoe was die periode?

“Ik kwam bij AZ in de periode dat de club kampioen werd. Dat was ook voor ons geweldig. Daarna ging DSB Bank failliet, maar daar merkten wij als jeugdspelers niet zo veel van. Vier van de vijf jaar mocht ik aanvoerder zijn van mijn team. Het was een fijne tijd. Ik speelde onder anderen met Ridgeciano Haps, Thom Haye en Joris van Overeem. Met de laatste twee jongens ging ik het meest om. Ik ken Thom van kleins af aan, dus het was heel leuk om met hem samen te spelen. Af en toe spreken we elkaar op social media of als we elkaar zien.”


‘Kan een een key factor worden als het gaat om lijfsbehoud’


Je officiële AZ-debuut bleef uit.

“Dat klopt helaas. Ik heb wel veel oefenwedstrijden gespeeld voor AZ. Mijn contract liep af en KV Kortrijk uit België was erg geïnteresseerd. Daarom heb ik toen de keuze gemaakt om daar te gaan voetballen. Toen ik er net bij kwam, was ik bijna altijd invaller en het jaar daarop speelde ik bijna iedere wedstrijd. Dat was een heel mooi seizoen. In de daaropvolgende zomer kreeg de club een Maleisische eigenaar, waardoor een hoop nieuwe spelers en een Franstalige trainer werden aangetrokken. Er veranderde ineens zo veel en uiteindelijk heb ik niet meer gespeeld. Helaas heb ik de club via de achterdeur verlaten. Via Sparta ben ik bij De Graafschap beland.”

De club die momenteel maar twee punten minder heeft dan AZ.

“Die twee punten zeggen in mijn ogen niet veel. Dit is niet de plek waar AZ hoort te staan en ze zullen ook uiteindelijk hoger eindigen. Ze zijn nu nog een beetje zoekende, maar het wordt een hele lastige wedstrijd voor ons. Wij moeten in Alkmaar proberen om onze huid zo duur mogelijk te verkopen. We zullen de underdog zijn en moeten toeslaan als het kan.”