Teun Koopmeiners


Terug op het middenveld

Hij werd door de Italiaanse krant Tuttosport opgenomen in een lijst met 100 grootste talenten ter wereld en is niet meer weg te denken uit de basis van AZ: Teun Koopmeiners (20). De linkspoot over zijn ontwikkeling, de Golden Boy Award en de prestaties van dit seizoen.

Tekst: Sander Nanne |  Foto’s: Ed van de Pol


Hoe kijk je terug op de afgelopen periode?
“Dat was een zure maand, omdat we als team tegen te veel nederlagen aanliepen. Dat mag ons niet overkomen. We begonnen telkens, op de uitwedstrijd tegen Ajax na, goed en kwamen zelfs op voorsprong. Maar zodra we een tegendoelpunt kregen, zakte het in elkaar. We zijn hard aan het werk om dat niet meer te laten gebeuren.”


Hoe verwerk jij een nederlaag?

“Ik ben er nog wel lang mee bezig, moet ik zeggen. Ik denk er veel over na en kijk beelden terug. Je wilt zo’n serie doorbreken door te winnen. Dat hebben we tegen VVV gelukkig gedaan. Het is belangrijk hoe je omgaat met teleurstelling en hoe je dat in een volgende wedstrijd beter kan doen.”

Dat moet gebeuren met jou als middenvelder. Hoe was het om even centrale verdediger te zijn?

“Daar had ik geen problemen mee. De trainer had me uitgelegd waarom hij voor mij als verdediger koos en wat de reden daarvan was. Daar hebben we goed over gesproken. Ik wist wat er van me gevraagd werd. In die periode was dat nodig voor het team. Dus ik had er geen problemen mee. Wat niet wil zeggen dat ik niet hartstikke blij ben dat ik terug op het middenveld ben.”

Is het moeilijk om te schakelen tussen die posities?

“Nee. Linkermiddenvelder is voor mij een natuurlijke positie. Daar heb ik als jarenlang gespeeld.”

Je eerste seizoen als basisspeler zit erop. Welke stap moet jij nu gaan maken?

“Ik heb nog een hele hoop details die beter kunnen. Daar werk ik veel aan. Zo wil ik meer scoren dan vorig seizoen.”

Je wordt vaak geroemd vanwege je traptechniek. Toch scoor je niet heel vaak.

“Dat heeft ook met mijn rol te maken. Ik ben meer de verdedigende controleur. Ik denk dus vaak aan de balans van het team als we aan het aanvallen zijn. Ik ben ook niet de speler die dan gelijk denkt: ‘ik kom nu in de zestien om mijn traptechniek even te laten zien.’ In mijn taak zijn er veel meer dingen waaraan ik moet denken.”

Hoe heb je jouw nominatie voor de Golden Boy Award gevolgd?

“Ik heb er een hoop berichten over gehad, maar ik weet eerlijk gezegd niet hoe het er nu voorstaat. Ik weet dat ik het tot de laatste 60 heb gehaald. Het kan goed zijn dat ik de schifting erna niet heb overleefd, want anders had ik nog wel wat berichtjes gehad. De krant Tuttosport heb ik wel gekregen. Dat is leuk.”

Weet je wie de award vorig jaar heeft gewonnen?

“Ja: Kylian Mbappé. En het lijkt me dat hij ‘m dit jaar ook wint. Voor mezelf is het leuk dat ik door een internationale krant ben genomineerd. Een mooie waardering, maar ik hecht er ook niet te veel waarde aan. Ik kan er verder ook niet super veel mee.”

Het onderstreept wel een prima debuutseizoen.

“Ja, de waardering is heel leuk. Ik heb de stap van Oranje Onder 19 naar Jong Oranje gemaakt en mocht zelfs meetrainen bij het Nederlands elftal. Mijn basisdebuut in AZ 1 zal mij nog het meest bijblijven. Voor mij was dat een moment waar ik jarenlang voor heb gewerkt. Ik had echt het gevoel dat ik het voor dat moment al die jaren heb gedaan. Maar ik ben nog niet verzadigd. Ik heb continu de drang om hoogtepunten te blijven beleven. In het voetbal zijn er altijd nieuwe uitdagingen en doelen die ik wil bereiken. Dat houdt niet op.”