Adam Maher


Sterker dan voorheen

ALKMAAR - Hij speelde tussen 2010 en 2013 bij AZ, keerde dit seizoen terug bij de club en is niet meer weg te denken als controleur op het middenveld: Adam Maher (25). De middenvelder over zijn nieuwe positie, het Nederlands elftal en zijn terugkeer. “Ik ben volwassen geworden.”

Tekst: Denise van der Bij |  Foto’s: Ed van de Pol


Je keerde dit seizoen terug bij AZ na een periode van vijf jaar. Hoe is het om terug te zijn?

“Ja, goed. De belangrijkste reden voor mijn terugkeer was dat ik het plezier in het voetbal weer wilde terugvinden. Dus de keuze was heel snel gemaakt. Vanaf dag een voelde het al als een goede beslissing om terug te keren.”


Heb je voor het seizoen bepaalde doelen voor jezelf opgesteld?

“Ik heb tegen mezelf gezegd dat ik basisspeler moet zijn. Vanaf de wedstrijd tegen ADO Den Haag heb ik die basisplaats veroverd. Sindsdien wil ik beslissend zijn voor het team.”


Zijn er dingen die je nog beter wilt doen?

“Natuurlijk, alles kan beter. We zijn op de goede weg, maar we zijn er nog lang niet. Ik wil alles verbeteren, om uiteindelijk naar de top te kunnen.”

Tussen 2010 en 2013 trainde je onder Gertjan Verbeek. Nu staat John van het Brom aan het roer. Wat is het verschil?

“Er zijn niet zo zeer veel verschillen. De manier waarop wij trainen en de duidelijkheid die geboden wordt, dat hebben beide trainers gemeen. Ik ben nu alleen wat ouder. Als je jonger bent dan ben je misschien wat laconieker. Nu ben ik wat volwassener geworden, krijg ik heel veel duidelijkheid van de trainer. Dat heb ik ook wel nodig, dus dat is alleen maar goed.”


Je bent van nummer tien omgeturnd in een controleur. Hoe is dat?

“Aan het begin was het een heel moeilijke situatie. Als je naar een club als PSV gaat, dan heb je het gevoel dat dit een goede stap is. Maar ik dacht dat ik de nummer tien-positie zou gaan invullen. Dat is uiteindelijk niet gebeurd. Daar had ik het in het begin heel lastig mee. Maar uiteindelijk word je wat meer volwassen, word je sterker door de jaren heen en krijg je uiteindelijk het vertrouwen. Eigenlijk is het alleen maar goed hoe het nu gaat.”

In 2012 maakte jij je debuut in het Nederlands elftal. Hoe blik je terug op die periode?

“Ja ik ben toen op de nummer tien positie in beeld gekomen bij Oranje. Dat is nu natuurlijk anders, maar ik denk dat de bondscoach het wel in de gaten houdt. Voor het Nederlands elftal komt het denk ik alleen maar goed uit dat ik op meerdere posities uit de voeten kan. Ik ben tevreden met hoe het nu gaat en ook op de positie waar ik nu sta. Voor mij is het belangrijk dat ik plezier heb en dat ik bij AZ kan doen wat er van mij verwacht wordt.”


En hoe zie je jouw toekomst bij Oranje?

“De kans bij Oranje komt vanzelf weer als ik zo blijf presteren.”

Je geeft de meeste passes van alle spelers in de Eredivisie en ook onderschep je meer ballen dan je ploeggenoten. Verrast dit je?

“Ik was niet in de veronderstelling dat ik het niet kon, ik weet wat ik kan, maar de trainer moet dit natuurlijk ook zien. Iedereen kent zijn eigen kwaliteiten. Misschien ben ik niet het type speler dat het van zijn sterke bouw moet hebben. Maar ik ben wel goed in de ballen pakken, de slimmigheid, het doorpassen. Uiteindelijk heb ik geluk dat de trainer tevreden is. Het zijn natuurlijk ook mooie cijfers. De statistieken liegen niet.”


Zondag speel je tegen Fortuna Sittard. Wat verwacht je?

“Fortuna is een leuk team. Ze spelen goed voetbal. Maar wij moeten gewoon weer winnen. Wij moeten het publiek in het stadion vermaken met goed voetbal. Afgelopen zondag was het niet goed van onze kant.”