Ferdy Druijf


Topscorer

Na een half seizoen bij NEC keerde hij afgelopen zomer terug bij AZ als Topscorer en Beste Talent van de Keuken Kampioen Divisie: Ferdy Druijf. De doelpuntenmachine over de voorbereiding, het Europese avontuur en de vijf individuele prijzen. “Zijn pittig zwaar.”

Tekst: Sander Nanne |  Foto’s: Ed van de Pol


Waar heb je de vijf Kampioensschilden staan?

“Ze staan in mijn woonkamer op de kast. Maar die is eigenlijk te klein, haha. Ik moet dus iets anders gaan verzinnen. Er moet een mooie houten plank boven de bank komen, zodat ze daar kunnen staan. Ze zijn trouwens pittig zwaar, zeker de twee van de eerste periode. Die hadden een heel dikke sokkel. Gelukkig hebben ze het daarna aangepast, dus de drie erna zijn iets lichter. Welke prijs ik de mooiste vind? Die van Topscorer en Beste Talent van de Keuken Kampioen Divisie. Die twee gouden schilden zijn het allermooist om te winnen aan het einde van het seizoen.”

Hoe ben je teruggekomen van je periode bij NEC?

“Een stuk meer ervaren. Ik heb in een half seizoen meegemaakt dat de trainer werd ontslagen en kreeg te maken met boze supporters. Voor NEC was het misschien een minder halfjaar, maar voor mij was het goed. Zeker toen ik ook nog eens de topscorerstitel in de wacht sleepte.”

“De druk is ook anders. Bij Jong AZ kun je niet degraderen, waardoor je meer voor jezelf speelt. Bij NEC was die druk er wel. We moesten presteren en de play-offs om promotie halen, dat merkte je wel degelijk. Uiteindelijk haalden we die play-offs ook. Alles bij elkaar zijn die ervaringen ook de reden dat in naar Nijmegen ging.”

Nu heb je de hele voorbereiding bij AZ meegedraaid. Hoe was dat?

“Dat ging lekker. Het voelt goed om terug te zijn en het niveau weer op te pakken. Ik merk toch echt wel het verschil tussen beide clubs. Bijvoorbeeld tijdens rondo’s, duelkracht of positiespellen. Maar ook de manier van voorbereiden op trainingen en wedstrijden.”

Tegen Häcken maakte je jouw Europese debuut. Was dat speciaal?

“Jawel. Toch probeerde ik het zo veel mogelijk te benaderen als een normale wedstrijd. Het is lekker dat ik er bij een tussenstand van 0-3 in kwam. Dan is het ook makkelijker om in te vallen. Op naar de volgende ronde van de Europa League en nog meer minuten, zou ik zeggen.”

Zondag wacht de start van de competitie met een thuiswedstrijd tegen Fortuna Sittard.

“Daar heb ik zeker zin in. Het is lekker om weer in een vast ritme te komen. Het is direct een belangrijke wedstijd. Thuis moeten we gewoon winnen, ook omdat we goed aan de Eredivisie willen beginnen. Ik kijk er naar uit.”

Topscorer van de 1e periode

Topscorer van de 3e periode

Grootste talent van de 1e periode

Topscorer van de Keuken Kampioen Divisie

Beste Talent van de Keuken Kampioen Divisie