JONAS SVENSSON


MENTOR

Als één van de onmisbare schakels is hij dit seizoen niet weg te denken uit het goed draaiende AZ: Jonas Svensson. De 26-jarige Noor over de eerste seizoenhelft, topwedstrijden en het zijn van een goede ploeggenoot. “Gun hem alles.”

Tekst: Sander Nanne |  Foto’s: Ed van de Pol


Hoe kijk je terug op de eerste seizoenshelft?

“Ik denk dat iedereen het er wel over eens is dat het een sterk halfjaar is geweest. Natuurlijk zaten er wedstrijden tussen die beter konden, maar als ons deze plek in de competitie en de overwintering in de KNVB Beker en de Europa League vooraf was voorspeld, dan had ik ervoor getekend. Op dit moment hebben we niets. Onze uitgangspositie is wel goed, alleen de komende wedstrijden gaan bepalen wat voor seizoen dit wordt.”

Is het gevoel anders dan eerdere seizoenen?

“Ja, ik denk het wel. Vorig jaar ging het veel te veel op en neer qua resultaten. Dit seizoen ga ik het veld op met het gevoel dat als wij ons eigen spel spelen, we van iedereen kunnen winnen. Toch weten we dat als we niet top spelen, we van iedereen kunnen verliezen. We spelen leuk en attractief voetbal en daarnaast incasseren we weinig tegendoelpunten. We zijn stabieler.”

Welke wedstrijd blijft je het meest bij?

“De overwinning op Ajax (1-0). Dan gaat het meer om het geheel. We keerden terug in ons eigen stadion en maakte in de laatste minuut de winnende, dat is altijd lekker. De wedstrijd zelf was niet fantastisch, want er waren twee teams die niet wilden verliezen. Het was een echte topwedstrijd met een goede sfeer. Er werden ook harde, maar faire duels uitgevochten.”


Wat is jouw rol in het team als één van de oudere spelers?

“We hebben een ontzettend jong team, dat is zeker. Maar zo ervaar in het niet op het veld. Deze jongens zijn zo goed, dat is echt mooi om te zien. Net als hun ontwikkeling in de afgelopen jaren, want de jonge voetballers zijn mannen geworden. Natuurlijk is persoonlijk succes als voetballer mooi, maar dit proces geeft mij ook een goed gevoel. Het geeft energie.”

Vallen de goede resultaten van AZ op in Noorwegen?

Zeker. Mede door de Europa League, want veel Noren hebben de wedstrijden tegen Manchester United gezien. We hebben daar een goede reputatie opgebouwd. Het was ook gaaf om gewoon ons eigen spel te spelen tegen zo’n grote tegenstander. Het was niet zo dat we de ballen maar wegschoten.”


Yukinari Sugawara noemde jouw in een interview met de Japanse voetbalbond een broer en mentor. Hoe is jullie relatie?

“Ik probeer hem zo goed mogelijk op te vangen. Dat doe ik eigenlijk bij alle nieuwe spelers, maar bij hem misschien wat meer. Mijn ouders hadden een Japanse uitwisselingsstudent in huis in Noorwegen. Ik weet dus een beetje hoe moeilijk het is voor een Japanner om naar Europa te komen. Het voelde voor hem alsof hij van de maan was gevallen in een compleet andere wereld. Voor mij is het profvoetballer zijn meer dan alleen trainen en wedstrijden. Ik wil ook een goed mens en een goede teamgenoot zijn. Elkaar helpen hoort daarbij. Natuurlijk helpt het ook dat we allebei rechtsback zijn, want daardoor doen we veel dezelfde trainingsprogramma’s. Maar los van dat alles: hij is zo’n aardige jongen. Ik gun hem alles. Of ik al Japans spreek? Nee, alleen bedankt: arigato.”

Met de komst van Håkon Evjen is er een nieuwe Noor bij de selectie gekomen. Help je hem ook?

“Ja, natuurlijk. Ik vind het mijn plicht om hem te helpen. Ik had hetzelfde toen ikzelf bij AZ kwam. Toen vingen Muamer Tankovic en Mattias Johansson mij op. Zo werkt het.”


Zondag staat de wedstrijd met Feyenoord op het programma. Wat verwacht je?

“Dit is een ander Feyenoord dan in de eerste seizoenhelft. Wij hebben veel zelfvertrouwen in de topwedstrijden, want we hebben er veel gewonnen: vijf op rij. Natuurlijk hebben we nog steeds respect voor ze, maar we zijn niet bang. We gaan voor de drie punten, zeker thuis. Het wordt in ieder geval een belangrijk duel.”


Dit is je vierde seizoen in Nederland en je spreekt de taal al vloeiend.

“Voor mij gaat dat over respect. Ik kom naar Nederland, dus ik moet de taal spreken. Ik vind dat mensen die in Noorwegen komen wonen of werken, ook Noors moeten leren. Daarnaast vind ik talen leren echt leuk en interessant. Het geeft een bijzonder gevoel als je een gesprek kunt voeren in een andere taal. Dat is ook meer zijn dan alleen voetballer. Persoonlijke ontwikkeling.”


Welke Nederlandse gewoonten heb je overgenomen?

“Eigenlijk geen, haha. Maar als ik terug ga naar Noorwegen, denk ik wel: ‘waarom zijn hier eigenlijk geen fietspaden’. Het is zo makkelijk om de fiets te nemen, maar die heeft bijna niemand. Geen van mijn vrienden heeft er één bijvoorbeeld. En ik ben iets opener geworden, denk ik. Nederlanders zijn echt meer open dan Noren. Wij hebben meer een grote persoonlijke cirkel. Nederlandse muziek vind ik top, bijvoorbeeld rap. Dat wordt ook veel gedraaid in de kleedkamer, maar thuis luister ik het ook wel. Zelfs mijn Noorse vrienden zetten het wel eens op. Of het nu Frenna is of Boef. Op dit moment vind ik Snelle goed. Andre Hazes maakt ook mooie liedjes.”