Steven Berghuis


Warm gevoel bij AZ

Drie jaar lang bestreek hij met succes de flanken van AZ. In 92 officiële wedstrijden in Alkmaarse dienst maakte Steven Berghuis 21 doelpunten en gaf hij achttien assists. Over zijn tijd in Alkmaar, zijn huidige club Feyenoord en zijn voetbalvrienden.

Tekst: Bas Raaijmakers |  Foto’s: Feyenoord Media / John de Pater


Feyenoord kende een valse start, hoe gaat het nu?

“Inderdaad, vooral in Europa begonnen we niet goed waardoor we een moeilijke start hadden. We zijn nu bezig met ontwikkelen als team, zodat we wedstrijden gemakkelijker winnen. Vorig seizoen ging het goed bij mij. Ik wil het deze jaargang minimaal net zo goed doen."


Wat vind je van het huidige AZ?

“AZ heeft het altijd heel goed voor elkaar. De club heeft een heel positieve opvatting van voetbal. Het huidige team is jong en voetbalt onbevangen, wat het vaak leuk maakt om naar te kijken. De aanvallende stijl spreekt me heel erg aan en dat gaf mij, in de tijd dat ik in Alkmaar speelde, een heel lekker gevoel. Het is een fijne omgeving en de manier waarop je als speler wordt benaderd zorgt ervoor dat je je erg vrij voelt.”


Wat is het voornaamste verschil met je huidige club?

“Als clubs op bezoek komen in Alkmaar, dan durven ze aan te vallen. In Rotterdam is dat anders. Je speelt altijd tegen een heel georganiseerde tegenstander die zich terugtrekt. AZ maakt heel goed gebruik van de ruimte die geboden wordt door de tegenstander. Als AZ verliest, is het niet zo erg als bij Feyenoord. De druk van buitenaf is minder, terwijl ik zeker weet dat de club van binnenuit zichzelf die druk wél oplegt. In dat opzicht scheelt het denk ik niet veel met Feyenoord.”

Wat zijn je beste herinneringen aan AZ?

“Vooral de wedstrijd tegen Benfica die we 0-1 verloren, herinner ik me nog goed (Kwartfinale Europa League red.). We speelden echt zó goed! Ook de 0-1 overwinning op Ajax in de ArenA was lekker. Ik kwam niet als basisspeler bij AZ, maar ik heb me in Alkmaar geweldig kunnen ontwikkelen en ik kreeg steeds meer vertrouwen in mezelf. Uiteindelijk kon ik bij AZ het verschil maken. Het voelde goed om dat mee te maken. Ik ben de club hiervoor erg dankbaar.”


Je ging wel eens vissen met Donny Gorter.

“Haha! Dat klopt, we hebben daarover een opname voor AZ TV gemaakt. We gingen wel vaker samen vissen inderdaad. We zagen elkaar vaak buiten het voetbal. Ik woonde toentertijd alleen en hij woonde samen met zijn vriendin. Ik trok veel met Donny op, maar ook met Etiënne Reijnen. We hadden het heel gezellig met elkaar. Het zijn vrienden die ik tot op de dag van vandaag heb.”


'Ik kan het niet goed verwoorden, maar het voelt goed om in hier te zijn'


Heb je het met Ridgeciano Haps nog ooit over jullie periode bij AZ?

“Ja zeker, vaak zelfs. Als AZ een goede wedstrijd heeft gespeeld, dan herkennen we hoe die jongens zich voelen en hoe lekker het is om zo te voetballen. Ik ben vaak wezen kijken bij de jeugdteams en dan zag ik ook dat de jongens van die teams genieten van de speelstijl.”


Hoe benader je deze wedstrijd?

“Ik probeer dat te doen zoals ieder ander duel. Niks mag mij afleiden om een goede wedstrijd te spelen. Het geeft me echter een heel warm gevoel om weer in het AFAS Stadion te spelen. Ik kan het niet goed verwoorden, maar het voelt gewoon goed om hier te zijn. Het blijft het stadion waar ik een heel mooie tijd heb doorgemaakt en waar ik de volgende stap in mijn carrière heb mogen maken.”