Mats Seuntjens


Klaar voor 2019

In zijn derde seizoen in Alkmaar is Mats Seuntjens als spits niet meer weg te denken uit het elftal van John van den Brom. De 26-jarige AZ’er over zijn favoriete positie, een typische Mats Seuntjens-goal en het trainingskamp in het Turkse Belek. “Hakt erin.”

Tekst: Sander Nanne |  Foto’s: Ed van de Pol


Hoe was de winterstop?

“Prima. Ik had weer lekker even tijd voor familie. Alle stress van het elke week presteren kun je dan van je afzetten. Alles gaat op nul. Ik ben dit jaar niet op vakantie geweest, want als je de zon wilt opzoeken dan moet je een aardig stuk vliegen. Met twee kleine kids is dat niet ideaal.”


Dan zitten kerst en oud & nieuw erop en ga je direct op trainingskamp.

“We zijn een week in Turkije geweest. Het weer zat helaas niet mee, maar we hebben een prima trainingsweek achter de rug. We begonnen op de dag van vertrek met een intensieve loop op het veld bij het stadion. Dat ging goed. Tijdens de winterstop blijf je ook bezig met je fitheid, dat gaat altijd door. Maar over het algemeen hakt zo’n trainingskamp er wel in. De eerste dag voelde ik me goed, want ik heb prima kunnen slapen. De tweede dag bleef ik super lang wakker, ik denk mede door het tijdverschil en de reis. Voor de rest was eigenlijk alles goed.”

Met een ochtendloop en twee veldtrainingen is het grootste gedeelte van de dag ingedeeld. Hoe vermaak je je tussen de oefensessies door?

Het is bijna alleen maar slapen, eten, trainen. Maar als ik niet moe ben, dan kijk ik naar Netflix. Ook bij de andere jongens op de kamer wat gekkigheid uithalen of een potje FIFA hoort erbij. We zijn ook een hechte ploeg. We zoeken vreugde bij elkaar. Als je geen energie hebt, kun je je terugtrekken of energie van de andere jongens krijgen.”


Het trainingskamp eindigde met een oefenduel tegen de Turkse topclub Fenerbahce. Hoe ging dat?

“Fenerbahce speelt natuurlijk in een andere competitie. Dan weet je al dat je een andere manier van voetballen kunt verwachten. Dat was ook zo. In de eerste fase van de wedstrijd lieten we te weinig van onszelf zien. We hadden de schroom wat meer van ons af kunnen gooien. Daarna zaten we er beter in. In de eerst helft had ik een paar goede momenten, waarbij ik wegdraaide van mijn tegenstander. Dat is altijd lekker. Als je dan na rust nog twee keer scoort, dan is dat een persoonlijke beloning.”

Hoe verschilt een Turkse verdediger van een verdediger uit de Eredivisie?

De verdedigers van Fenerbahce waren continu met mij bezig. Zelfs bij eigen balbezit. Daardoor liet ik me wat vaker terugzakken in het middenveld. Daar dekten ze dan niet door. Daar ligt ook mijn kracht, dus dat kwam prima uit. Als ik in Nederland even niet aan de bal ben, kan ik vaak in de luwte blijven. Dan letten ze wat minder op mij.”

Ben je nu definitief een spits?

“Ik zal mezelf altijd middenvelder noemen. Ook omdat ik dat de fijnste positie vind en daar van kleins af aan al speel. Ik weet dat ik kan aanvallen, dat ik een mannetje kan passeren, dat ik snelheid heb en dat ik een doelpunt kan maken. De facetten van een spits heb ik dus wel. Als ik daar sta, dan probeer ik dat op mijn eigen manier in te vullen.”


Wat is een typische Mats Seuntjens-goal?

Wanneer ik mezelf laat inzakken om de bal op te halen en er volgens mee aan mijn voet dribbel richting het doel. Eigenlijk een beetje zoals tegen PSV of tegen De Graafschap. Het liefst maak ik tussendoor nog een combinatie, om vervolgens ruimte te maken voor het schot.”


Je passeert je mannetje vaak door even te versnellen. Dat ziet er makkelijk uit. Is dat het ook?

“Als je de snelheid hebt, dan is het makkelijk om te doen. Dat heb ik altijd gehad, dus dat deed ik vroeger al. Nu ben ik daar nog gespecialiseerder in. Het gaat erom dat je die kwaliteit op het juiste moment gebruikt.”

Je bent bezig aan je derde AZ-seizoen. Hoe is je rol nu?

Ik ben iemand die van sfeer houdt. Ik denk dat dat belangrijk is voor een elftal. Maar ik kan ook serieus zijn en dat weet de trainer. Hij hoeft me op dat moment alleen maar aan te kijken en dan weten we dat er gepresteerd moet worden. Die wisselwerking is goed. Ik denk dat mijn rol in die jaren niet echt veranderd is, maar natuurlijk heb ik nu wat meer meegemaakt dan de jongere gasten. Dan probeer ik ze wel te ondersteunen.”


Zaterdag wacht de eerste officiële wedstrijd van 2019 tegen FC Utrecht. Wat verwacht je?

“Ze zijn voor ons een directe concurrent. Ze hebben goede spelers rondlopen, maar zeker thuis moeten wij altijd voor de winst gaan. Wij kunnen ook van ze winnen. Of we revanche gaan nemen? Ik weet niet of dat het juiste woord is. Zeker niet voor ons. We moeten van onze eigen krachten uitgaan.”


Met Joris van Overeem kom je ook een oude bekende tegen.

“Ja, dat is leuk. In het begin hadden we wat vaker contact en natuurlijk verwatert dat een beetje. We hebben altijd een goede band gehad en Joris is echt een prima gozer. Wij lagen elkaar goed. Het is leuk om tegen ‘m te spelen.”