Jonas Svensson


Noorse strijder

Met een uiterste krachtsinspanning verzorgde hij de assist bij de openingstreffer in het bekerduel met Vitesse. Een paar dagen later was hij betrokken bij de eerste goal in Heerenveen: Jonas Svensson (25). De Noorse krachtpatser over de start van de tweede seizoenshelft, rendement en de specialiteit van het huis: “Slechte ballen goedmaken.”

Tekst: Sander Nanne |  Foto’s: Ed van de Pol


Wát een begin van 2019!

“Dat hadden we nodig. Ik vond de eerste seizoenhelft niet zo goed, maar aan het einde van 2018 begonnen we al beter te spelen en dat gaf zelfvertrouwen. Nu hebben we drie belangrijke wedstrijden gewonnen, met name in het bekertoernooi. FC Utrecht, Vitesse en sc Heerenveen zijn lastige tegenstanders.”

Tegen zowel Vitesse als Heerenveen was je belangrijk bij de openingstreffer.

“Tegen Heerenveen ging ik de Noorse combinatie met Fredrik Midtsjø aan, haha! Thuis hadden we verloren van ze, dus dit was revanche. Of ik wist dat ik de bal tegen Vitesse binnen zo houden? Nou nee, maar ik wist toen ik de bal raakte, dat hij binnen was. Dat is ook mijn kracht: slechte ballen goedmaken. Haha, nee het was een prima balletje. Iets te lang, maar dan kan ik echt strijden voor zo’n pass.”

“Het is ook één van mijn doelstelling: nog belangrijker zijn. Ik wil bij meer doelpunten betrokken zijn dan in de eerste seizoenshelft. Ik heb alleen in het thuisduel met NAC gescoord, daarna was het klaar. Het geeft me een goed gevoel als ik lekker aanvallend kan spelen. Dat ging aan het begin van het seizoen wat lastiger. We speelden niet goed en dan is het voor een rechtsback ook moeilijker om aan te vallen. Dan denk je meer verdedigend. Ook werd er veel gewisseld op de rechtsbuitenpositie. Met Calvin Stengs draait het steeds beter.”

Dus dat het wat kouder is maakt jou niet uit?

“Als het kouder wordt, dan speel ik altijd een beetje beter. De Nederlanders klagen er altijd over, maar voor mij is het prima. Ik speel ook altijd met korte mouwen, dat hoort bij mij!”

De andere back, Thomas Ouwejan, heeft al twee doelpunten en vijf assists.

“Echt een schande, haha. Nee, hij doet het goed. Ook in combinatie met Oussama Idrissi. Vorig seizoen was onze rechterflank het gevaarlijkst met Alireza Jahanbakhsh, nu speelt Oussama op links heel goed. Als we ervoor zorgen dat beide flanken gevaarlijk zijn, dan worden wij nog moeilijker te verslaan.”

Op je schorsing tegen FC Utrecht na, ben je niet weg te denken uit de basis. Wat voor gevoel geeft dat?

“ Dat geeft zelfvertrouwen. Ricardo van Rhijn deed het goed tegen Utrecht, dus ik moet scherp zijn. Elke wedstrijd en training. Dat hoort ook bij een club als AZ.”

Is dit hoe je je overstap naar AZ destijds zag?

“AZ is mijn eerste buitenlandse avontuur. Dan is het belangrijk dat ik mijn kansen pak en mijn ding doen. Dat heb ik denk ik gedaan. Het geeft ook stabiliteit.”

Ook word je altijd opgeroepen voor de Noorse nationale ploeg.

“De nationale ploeg is echt belangrijk voor mij. De laatste wedstrijden speelde ik niet, maar zat ik op de bank. Ik wil graag mijn plekje terugveroveren. Maar ondanks dat ik op de bank zat de laatste wedstrijden: het is voor je land. Ik vind het altijd mooi om naar Noorwegen te gaan, Noors te praten en oude vrienden tegen te komen. Daarvoor moet ik goed presteren bij AZ.”

Nu wacht FC Emmen. Dat blijkt een geduchte tegenstander in 2019.

“Tegen ploegen als Emmen is het lastig voetballen. Wij zijn de favoriet en dan kun je verwachten dat zij verdedigend zullen spelen. Dan moeten wij kansen creëren en goals maken. De uitwedstrijd hebben we gewonnen en onze aanvallers zijn in vorm op dit moment. Maar het is voetbal, dus alles kan gebeuren. Ze scoren ook regelmatig in de laatste minuten. Dus zullen we scherp moeten zijn.”

Inmiddels is er geloot voor de KNVB Beker. Ben je tevreden met Willem II-uit?

“Ik had natuurlijk liever een thuiswedstrijd. We hebben een goede kans op een bekerfinale, maar dan moeten we eerst in Tilburg winnen. Dat is tot nu toe de belangrijkste wedstrijd van het jaar. We willen graag de vierde plek in de Eredivisie, maar de beker in ook echt een doel voor ons. Als we die winnen, is dat een echte unieke prestatie.”