Calvin Stengs


Back in business

Hij moest meer dan veertien maanden toekijken met een zware kruisbandblessure. Inmiddels is hij weer fit en speelde hij afgelopen week voor het eerst weer 90 minuten: Calvin Stengs (19). De frivole aanvaller over zijn terugkeer bij de selectie, zijn herstelperiode en Ruud van Nistelrooij. “Het beste voorbeeld.”

Tekst: Sander Nanne |  Foto’s: Ed van de Pol


Hoe voelt het om weer terug te zijn?

“Goed. Ik heb weer 90 minuten kunnen maken in het eerste. Eigenlijk kan ik in de situatie waarin ik nu zit, echt niet klagen en ben ik al blij dat ik zoveel minuten heb mogen maken. Natuurlijk gaat het allemaal nog niet vlekkeloos, maar ik verwachtte van mezelf ook niet dat ik direct de sterren van de hemel zou spelen. Tuurlijk denk je wel eens van: ‘hé, kom op. Ik wil een goede wedstrijd spelen’. Iedereen wil dat, maar als het even niet lukt, moet je je koppie niet laten hangen.”


Vallen de wedstrijden mee of tegen?

“De eerste wedstrijden waren zeker pittig. Ook voor mijn lichaam, want ik merkte dat dat wel even moest wennen. Na de wedstrijd tegen Fortuna ben ik zaterdag behandeld en heb ik wat oefeningen gedaan. Zondag waren we vrij. Dus ik heb wel genoeg rust gehad en kon maandag weer volle bak trainen. Dat is top.”

Na afloop van de wedstrijd in Sittard zei je dat het je beste wedstrijd was sinds je rentree. Waarom?

“Tot nu toe wel, ja. Ik heb het beste gevoel aan dit duel overgehouden. Ik denk omdat ik bij de 2-0 ook nauw betrokken was. Na een goede aanname, speelde ik Guus aan. Hij stuurde vervolgens Oussie weg, die ‘m mooi binnenschoot. Dat gaf een lekker gevoel. Er lukte wat meer dan in de wedstrijden daarvoor. Daar ben ik wel tevreden over. Deze lijn wil ik doortrekken.”

Ook was je nog dicht bij een doelpunt.

“Ja! Met rechts nog wel. Ik had de bal misschien iets meer kracht kunnen meegeven, maar voor mijn gevoel raakte ik ‘m prima. Ook de keeper zat er goed bij en ik moest nog een vliegende speler van Fortuna ontwijken. Helaas.”

Voor je blessure kreeg je veel mooie complimenten. Nu je terug bent, zijn er veel verwachtingen. Hoe ga je daar mee om?

“Soms is dat lastig. Zelf wil ik de verwachtingen waarmaken, maar ik moet mezelf ook tijd gunnen. Aan de ene kant weet ik ook dat het niet gelijk kan en dat is af en toe lastig te accepteren. Uiteindelijk kan ik er wel goed mee omgaan, alleen denk ik dat als ik in meer wedstrijden beter ga spelen, het gevoel ook goed blijft.”


Tijdens je revalidatie heb je onder meer met Ruud van Nistelrooij gesproken. Waar heb je het dan over?

“Vooral over het feit dat hij na een zware blessure nog een fantastische carrière heeft gehad. Dat je alsnog de top kunt halen. Ik liep de blessure op tegen PSV en hij was erbij. Omdat hij ook een kruisbandblessure heeft gehad en natuurlijk een grote Nederlandse speler is geweest, hebben we een goed gesprek gehad. Over hoe hij de revalidatie heeft beleefd, de transfer naar Manchester United die hij misliep en hoe hij eruit is gekomen. Dat is het beste voorbeeld.”

Toen je het veld per brancard verliet in Eindhoven, kreeg je een staande ovatie van een andere wereldberoemde voetballer.

“Maradona, ja! Maar daar heb ik niet echt mee in mijn hoofd gezeten. Ik heb het gezien, verder was het niet heel belangrijk. Ik had liever de wedstrijd uitgespeeld en geen applaus van ‘m gekregen.”


Ben je tijdens je revalidatie Netflix-expert geworden?

“Ik heb veel series gekeken, maar op een gegeven moment was ik weer gewoon op de club. Dan draai je volle dagen, misschien nog wel langere dan de fitte jongens. Als ik nu thuis kom, dan kijk ik ook gewoon naar Netflix. Ik denk dat de meesten dat wel doen of op de Playstation spelen. Of ze voor tips bij mij komen? Nou, ik kan er wel een paar opnoemen, maar ik weet niet of iedereen dat net zo leuk vindt als ik, haha.”

De mensen kennen je als linkspoot op rechts. Hoe blijf jij je tegenstanders verrassen?

“Dat is lastig uit te leggen, want het gaat ook een beetje vanzelf. Een linkspoot op rechts komt tegenwoordig veel vaker voor. Ik denk dat een linkspoot het spel goed kan spelen vanaf rechts. Het heeft veel voordelen, zoals de back die eroverheen kan komen.”


Naar welke linksbenige rechtsbuiten kijk jij graag?

“Ik denk dat een speler als Arjen Robben dan het ultieme is. Misschien wel de beste Nederlandse rechtsbuiten ooit en uiteindelijk wil ik dat ook worden. Steven Berghuis van Feyenoord kan het ook goed.”


Wanneer is dit seizoen voor jou geslaagd?

“Als ik fit blijf en minuten maak. Ik wil goede wedstrijden spelen, maar ook met AZ weer op een goede plaats eindigen in de Eredivisie en ver komen in de KNVB Beker. Toch is voor mezelf het fit blijven het belangrijkste.”