Ron Vlaar


Heeft de puzzel liggen

Hij is met zijn 34 jaar de meest ervaren speler in de AZ-selectie en miste nog geen duel in 2019: Ron Vlaar. De robuuste verdediger over het houden van de nul, de toekomst en zijn fitheid. “Waarom zou ik dan stoppen?”

Tekst: Sander Nanne |  Foto’s: Ed van de Pol


In Zwolle hielden jullie de nul, maar stapten zonder overwinning van het veld. Welk gevoel overheerst dan?

“Natuurlijk is het goed dat we de nul houden, maar we willen winnen. We hebben ambities en daar hoort ander gedrag bij. Zeker als je kijkt naar wat wij in de eerst helft hebben laten zien. Daar zijn we onszelf van bewust, alleen zijn we niet goed genoeg om wedstrijdjes ‘zomaar’ te winnen. Daar moeten wij heel hard voor werken en heel veel energie in stoppen. Daar schoten we onszelf mee in de voet in de eerste helft. Uiteindelijk werden we sterker en kregen we goede kansen, maar scoorden we niet. Uiteindelijk blijft het 0-0 en dat is teleurstellend.”


Het was de zevende keer in het nieuwe jaar dat er geen tegendoelpunt werd geïncasseerd. Wat is er anders dan voor de winterstop?

Dat is iets van het hele team. We hebben een goed trainingskamp gehad en daardoor kwamen we sterk uit de winterstop. In de wedstrijden die volgden, zeker in de eerste vijf duels, hebben we heel veel energie gestopt. Het aansluiten, het terugsluiten bij balverlies, het druk zetten. Dan krijg je heel weinig kansen tegen. Nu gaan tegenstanders zich daarop instellen en dan zullen wij nog meer moeten geven. Wat in die eerste vijf duels genoeg was, is dat nu niet meer. Daar moeten we invulling aan geven en het juiste gedrag bij tonen.”

Zelf miste je nog geen duel in 2019. Je hebt zelfs al meer wedstrijden gespeeld dan vorig seizoen. Hoe fit ben je?

“Ik heb de puzzel nu op de juiste manier liggen. Die puzzel verandert continu en dat moet ik steeds blijven aanpassen. Het is een heel prettig gevoel om dit te ervaren, ik weet wat ik kan en dat komt er nu gelukkig ook uit. Alleen voor het creëren van die voorwaardes is steeds meer nodig. Dat geeft niet, dat is ook uitdaging. Want ik ben een prof en wil daarvoor leven, doen wat nodig is om optimaal te presteren. Dat gaat op dit moment hartstikke lekker en dat is fijn. Ook omdat het met een bepaald niveau samengaat.”

Voelt het ook anders dan afgelopen seizoen?

“Aan het einde van het vorige seizoen ging het alweer wat lekkerder en begon ik weer te spelen. Dat was prettig. Nu speel ik bijna alles en heb ik heel weinig gemist. De problemen die ik de afgelopen jaren heb gehad, even afkloppen, zijn er nu niet. Ik kan vrij trainen en ik hoef me niet in te houden. Ik ga gewoon, denk daar niet over na. Dat vrije gevoel zie ik bij mezelf ook. Als ik beelden van voor de winterstop vergelijk met nu qua bewegen, dan is dat een wereld van verschil. Toen liep ik continu op eieren en dat heb ik nu niet. Dat is heerlijk.”

“Ik ben veel met mezelf bezig, omdat de fitheid veel aandacht vraagt. Ook van de mensen om me heen. De technische staf denkt mee in bijvoorbeeld trainingen en ook mijn persoonlijke training draagt daaraan bij. Alles staat in het teken van fit blijven. Dat merk ik thuis ook. Het is heel mooi dat mijn vriendin daar volledig mee bezig is, ondanks dat ze zelf een fulltime baan heeft. Mijn ouders en schoonouders staan ook altijd klaar. Dat waardeer ik enorm. Ik voel me wel egoïstischer, want ik kom aan weinig andere dingen toe. Dat is onderdeel van het prof zijn. Natuurlijk heb ik verantwoordelijkheid richting mijn gezin en die neem ik ook, alleen die kleine dingen helpen mij enorm.”

Je contract loopt aan het einde van het seizoen af. Heb je al gesproken met AZ?

“Nee, maar als ik me zo voel en het blijft goed gaan, waarom zou ik dan stoppen? Ik kan iets willen, maar ik heb ook nog met de club en de trainer te maken. Volgend jaar komt Arne Slot voor de groep. Het is ook belangrijk hoe hij erin staat. Op dit moment hoef ik geen keuze te maken. Voetbal is het leukste dat er is. Als je ouder wordt en de fitheid is niet optimaal, dan is dat super frustrerend. Nu is dat gevoel ver weg. Dat wil ik vasthouden en dan denk ik dat ik nog zeker van toegevoegde waarde ben voor deze groep.”


Je denkt dus niet aan stoppen?

Ik ga zeker nu nog niet zeggen dat ik stop, maar ook niet dat ik ten koste van alles doorga. Het seizoen duurt ook nog een maand of twee.”


Zoals je al zei is Slot volgend seizoen de hoofdtrainer van AZ. Merken jullie daar iets van?

“Eigenlijk niet. Ik vind het een compliment richting Arne en John van den Brom dat wij als groep helemaal geen verandering zien in hun houding. Dat is denk ik echt niet altijd even makkelijk. Wij als spelersgroep zijn doorgegaan en zij ook."

Zondag wacht Ajax. Hoe kijk je naar dat duel?

“Dat wordt een heel mooie uitdaging voor ons. Het is een topploeg die niet voor niks in de kwartfinales van de Champions League staat. We moeten allebei winnen, want zij zijn in de race voor het kampioenschap en wij willen graag derde worden. Zeker in Alkmaar is dit een wedstrijd op zich. Alles wat er in de afgelopen week gebeurd is, heeft niets met zondag te maken.”


Die Noord-Hollandse derby wordt gespeeld in een uitverkocht AFAS Stadion.

“Dat is heel mooi en gaaf. Dat gebeurt niet heel vaak en het is aan ons de taak om dat meer te laten gebeuren. Dit is een topwedstrijd en voor eigen publiek willen we goed voor de dag komen, zodat iedereen met een tevreden gevoel naar huis gaat. We weten dat dat een extra boost krijgt door zondag te winnen. Simpel zat.”