Owen Wijndal


Geduldig

Tegen De Graafschap stond hij voor het eerst dit Eredivisie-seizoen in de basis: Owen Wijndal (19). De jongste AZ-debutant ooit over het spelen in de Keuken Kampioen Divisie en het wachten op zijn kans in AZ 1. “Ben er klaar voor.”

Tekst: Sander Nanne |  Foto’s: Ed van de Pol


Ben je tevreden met je optreden in Doetinchem?

“De uitslag is natuurlijk erg teleurstellend en onnodig. We gaven nagenoeg niets weg en dan is een late tegengoal ontzettend zuur. Over mijn eigen prestatie kan ik redelijk tevreden zijn. Natuurlijk had ik nog wel een assist of een goal op mijn naam willen zetten, maar verdedigend ging het prima.”


John van den Brom zegt dat je na de afsluitende training regelmatig naar hem toekomt om te zeggen dat je er klaar voor bent.

“Haha, dat klopt. Maar het is ook echt zo. Als de trainer denkt: ‘Ik moet Owen laten spelen’, dan ben ik er klaar voor. Ook omdat ik vaker wil spelen in het eerste. Dan moet ik de trainer het gevoel geven dat ik er graag in wil staan. Voor nu moet ik dus nog geduld hebben en mijn kans pakken als die komt.”

De minuten maak je nu vooral in Jong AZ. Hoe anders is het niveau in de Keuken Kampioen Divisie?
“Daar doen spelers af en toe dingen die je niet echt verwacht. Dat komt ook een beetje omdat ik standaard met het eerste train op Eredivisie-niveau. Tegen beloftenploegen is het wel iets anders, zij proberen ook wat meer te voetballen en spelen minder lange ballen. Ik leer dan ook het meest op het fysieke gebied. Als een ploeg wel de lange bal speelt, dan moet ik het duel goed aan kunnen gaan.”

Om Wijndal nóg beter te leren kennen,

schotelden we hem enkele zinnen voor die hij moest afmaken.

Deze teamgenoot voelt mij perfect aan…

“Des Kunst. In de jeugd speelde ik linksback en hij linksbuiten. Dat was altijd heerlijk samenspelen.”


Mijn rechterbeen is…

Nog niet zo goed. Ik moet er vaker op trainen.”


Mijn beste wedstrijd speelde ik tegen…

“PSV. Het was mijn debuut op het hoogste niveau in Nederland. Mijn directe tegenstander was Gastón Pereiro. Hij scoorde wel één keer, maar dat was uit een vrije trap.”


Dit vind ik mijn beste kwaliteit als speler…

“Techniek.”

Dit is mijn doel als profvoetballer…

“Dat ik op het einde van mijn carrière kan zeggen dat ik er alles heb uitgehaald en dat mijn ouders trots op me zijn.”

Deze fout maak ik niet opnieuw…

“Ik ben ooit eens mijn paspoort vergeten voor een wedstrijd met Oranje. Toen heeft mijn moeder het opgepikt en is het komen brengen.

In deze competitie zou ik perfect passen…

“La Liga. In de Spaanse competitie wordt over het algemeen wat ander voetbal gespeeld, wat technischer. Dat past denk ik bij mij. Maar Engeland lijkt me ook fantastisch, mede door alles om het voetbal heen.”

Graag zou ik dit aan mezelf veranderen…

“Ik zou misschien wat langer willen zijn. Dat is in duels wat makkelijker.

Tegen deze voetballer kijk ik op…

“Marcelo van Real Madrid. Zijn voetballende kwaliteiten zijn top. Hij speelt op dezelfde positie.”

Naast het voetbal ben ik graag…

“Met familie en vrienden. Ik heb ook niet veel tijd om veel dingen naast het voetbal te doen. Af en toe speel ik wel eens een potje FIFA.”